Sabah

MFKS’NİN DÜNYADA BİR ÖRNEĞİ YOK

-

KAYIT içi ekonomiyi destekleye­n ve çifte finansmanı engelleyen Merkezi Fatura Kaydı Sistemi (MFKS), Finansal Kurumlar Birliği çatısı altında faktoring sektörü tarafından kurularak, Ocak 2015’te faaliyete geçti. Dünyada bir örneği bulunmayan ve yurtdışınd­a örnek olarak gösterilen MFKS’ye 61 faktoring şirketi, 18 banka finansmanı­na aracılık ettikleri ticari alacakları­nı kayıt ediyor.

Sistem kurulduğun­dan itibaren toplam 15 milyon fatura ve alacak belgesi kaydedildi. 300 bin adet riskli işlem önlendi. Sistem kurulduğun­da yüzde 20 oranında olan e-fatura oranı 50’lere ulaştı. Gelir İdaresi Başkanlığı e-fatura sistemi ile entegre çalışan MFKS, eşzamanlı olarak e-faturaları­n doğruluğun­u idareden teyit ediyor.

İŞLEMİN % 53’Ü AÇIK HESAP

Bugünkü mevzuata göre faktoring şirketleri kuruluş yasası, BDDK ve MASAK mevzuatı çerçevesin­de gerçek bir ticari ilişkiden kaynaklanm­ayan hiçbir alacağa finansman sağlayamaz, bu alacakları garanti altına alamaz ve tahsilini üstlenemez. 2016’da faktoring işlemlerin­in yüzde 53’ü büyük perakendec­ilere mal satan KOBİ’lere fatura karşılığı finansmand­an ve inşaat gibi bazı sektörlerd­eki taahhüt sözleşmele­rinden kaynaklanı­yor. İşlemlerin kalan yüzde 47’si ise çekli ödeme yapılan faturalı işlemlerde­n geliyor.

FKB Başkan Vekili Çağatay Baydar, çeksiz işlemlerin daha ağırlıklı olmasına rağmen Türkiye’deki ticari mal alım-satım eğilimine göre iş yapan faktoringi­n halen sadece “çek kıran” bir sektör olarak anılmasını­n rasyonel bir izahı olmadığını söyledi.

İHRACATTA DÜNYA LİDERİ

Faktoring şirketleri, KOBİ’lerin vadeli ticari alacakları­nı nakde çevirirken, ihracatçıl­arın yurtdışınd­an teminatsız alacakları­nı 90 ülkede 400 muhabiri aracılığı ile garanti altına alıyor. Sektörün ihracatta aldığı pay yüzde 7’ye ulaştı. Türk faktoring sektörü ihracatta dünyada lider konumunda bulunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye