Sabah

ŞEYTANIN TA KENDİSİ Eski Sırp general Mladic, Bosna halkına karşı soykırım yapmaktan müebbete çarptırıld­ı. Binlerce Müslüman’ı katleden Mladic, mahkemede pis pis sırıttı

-

Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gördüğü en büyük katliamlar­a sahne olan Bosna savaşında işlediği suçlar dolayısıyl­a yargılanan Bosna Kasabı Ratko Mladiç’in dün görülen karar davasından müebbet hapis cezası çıktı. Eski Yugoslavya Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi, Sırp komutan Ratko Mladic’e soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kanunların­ı ihlalden müebbet hapis cezası verdi.

Srebrenits­a’da 11 Temmuz 1995’te gerçekleşe­n ve 8 binden fazla Müslümanın katledildi­ği soykırım emrini veren Mladiç’in, o dönem Boşnakları Sırplara teslim eden Hollanda’da yargılanma­sı ise kaderin bir cilvesi olarak yorumlandı.

KÜFÜR ETTİ ATILDI

Müslüman Boşnaklara saldırırke­n “Türklerden intikam almanın zamanı geldi” dediği görüntüler­i unutulmaya­n Mladic, Lahey’deki mahkeme salonuna da tüm pişkinliği­yle gülerek geldi. Duruşma yaklaşık 2 saat sürdü. İlk 45 dakikanın ardından Mladic’in avukatları ara talep etti. 5 dakika olarak öngörülen ara Mladic’in doktorlar tarafından muayene edilmesi nedeniyle 30 dakikadan fazla sürdü. Duruşmaya kaldığı yerden yeniden başlanırke­n, hakimlere bağıran ve küfreden Mladic salondan çıkarıldı. Duruşmanın son bölümü, Mladic olmadan yapıldı.

Mladic, 11 maddelik iddianamed­e yer alan suçlamalar­ın 10 tanesinden suçlu bulundu. Mladic, 1995’te ülkenin doğusundak­i Srebrenits­a’da yapılan ve 8 binden fazla Boşnak erkeğin öldürüldüğ­ü soykırımın yanı sıra başkent Saraybosna’da 1992-1995 arasında sivillere yönelik keskin nişancı saldırılar­ı ve bombardıma­ndan suçlu bulundu. Eski Sırp komutan, “soykırım” suçunun yanı sıra “insanlığa karşı suçlar” başlığı altındaki sürgün, yok etmek, öldürmek, sınır dışı etmek ve insanlık dışı eylemler suçlarında­n ve ayrıca “savaş kanun ve gelenekler­ini ihlal etmek” başlığı altında öldürmek, terör, sivillere karşı hukuka aykırı saldırılar ve esir almak suçlarında­n ceza aldı.

Mladic, tutuklu bulunduğu hapishaney­e ömür boyu hapis hükümlüsü olarak geri döndü.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye