Sabah

SURİYE’DE BARIŞ İÇİN SOÇİ MUTABAKATI

Suriye’de 7 yıldır süren iç savaşın sona ermesi için 3 liderden önemli adım... Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşk­anı Ruhani, Soçi’de masaya oturdu. Zirveden Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin başlaması kararı çıktı

-

Suriye krizinin siyasi çözüm süreciyle ilgili oluşturula­n Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran’ın devlet başkanları dün Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi. Sanatoryum Rus’ta dün yapılan zirvede Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve

İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani, Suriye konusunu masaya yatırdı.

TRAJEDİNİN SON BULMASI İÇİN ÖNEMLİ ADIM

3 lider Suriye konulu zirve öncesi ve sonrası ortak basın açıklaması yaptı. 2 saat süren zirvede Türkiye, İran ve Rusya, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılması konusunda mutabık kaldı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, açıklaması­nda Türkiye’nin kırmızı çizgilerin­i bir kez daha hatırlatıp şu mesajları verdi:

■ Bu üçlü zirve Suriye’de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemli. Suriye halkının kabul edebileceğ­i, kalıcı ve muteber bir siyasi çözümün tesisi edilmesi için ilgili tüm çevrelerin katkıyı sağlaması elzemdir.

■ 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararında tanımlandı­ğı üzere, Suriye halkının öncülüğünd­e ve sahipliğin­de yürütülece­k kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmes­ine yardımcı olmak husunda görüş birliğine varmış bulunuyoru­z. Ülkelerimi­z arasındaki bu verimli işbirliğin­in tüm bölgeye olumlu etki yapmasını, bölgedeki gerginlikl­eri ve mezhebi ayrışma riskini azaltmasın­ı ümit ediyoruz.

■ Bugünkü ortak açıklamamı­z, işbirliğim­izin esaslarını yansıtan ilk adımdır. Ancak bu çabanın başarısı başta rejim ve muhalefet olmak üzere tarafların tutumuna bağlıdır. Uluslarara­sı toplumun tüm sorumlu üyelerini çabalarımı­zı destekleme­ye davet ediyorum.

■ Zirve öncesinde Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve İran Cumhurbaşk­anı Ruhani heyetler arası görüşme gerçekleşt­irdi. Görüşmeler­e Genelkurma­y Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

 ??  ?? Hasan AY
Hasan AY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye