Sabah

Zor oyunu bozar!

- RNDQ PXGHUULVRJ­OX#VDEDK FRP WU SMS: OM \D] 4122’\H J|QGHU 1 60 TL MH: 444 88 81 IDFHERRN FRP RNDQPXGHUU­LVRJOX

Siyasi alanı doğrudan etkilediği ve piyasa profesyone­llerinden sade vatandaşa kadar geniş bir yelpazeyi de ilgilendir­diği için “kur” üzerinden kurulan oyuna her yönüyle bakmak faydalı olacak. “Oyun” diyorum... Zira, kurdaki aşırı oynaklığın “açıklanabi­lir yönlerinin” yanında “spekülatif, hatta kasti yönleri” de var.

Yazının başında bir hususa daha dikkat çekeyim. Piyasa dediğimiz, kâr peşinde koşan, duygusuz yapı içinde nasıl davranılma­sı gerektiği bellidir. “Piyasa gerçeği veya beklentisi” diye bir olgu vardır. Bu olgu, algıya dönüştü mü, piyasanın anladığı dilden konuşmak mecburidir. Bu yaklaşım, piyasaya teslim olma anlamına gelmez. “Seni ve yaptıkları­nı biliyorum” mesajı içerir. Günün sonunda ise ülkenin ekonomik gücü ve direnci ile orantılı olarak, “Zor oyunu bozar!” Ki bugün Türkiye tam da bu noktada.

Yazının sonunda ise en azından 1-1.5 ay boyunca, piyasadaki köpek balıkların­a fırsat vermemek adına özen gösterilme­si gereken bir konuya değineceği­m.

★★★

Gelelim asıl meseleye... “Son günlerde kur neden bu kadar oynak ve yukarı yönlü hareket ediyor?”

ABD’de OFAC diye bir kuruluş var. “Office of Foreign Assets Control.” Yani dış kaynaklı varlıkları denetleme ofisi. ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı bu kurum, bir tür küresel para müfettişi. Ve sadece ABD çıkarların­ın korunup kollanması­ndan sorumlu. OFAC deyince, mutlak manada uluslarara­sı ekonomik sistemin iyiliğini isteyen bir organizasy­on düşünülmem­eli. Neyse... İşte bu OFAC’ın, Reza Zarrab kurgusu kapsamında, Türkiye’deki birden fazla bankaya ilişkin bilgi istediği iddiası yayılmış!

Halkbank’a dair yalan yanlış bilgiler de cabası. Ki halka açık bir banka hakkında değerlendi­rme yapmak, itibar müessesesi olan finansal kurumları hedef tahtasına oturtmak, başlı başına risk. Netice... Halkbank’ın, tasfiye edilmiş bir banka ile birleştiri­leceği öne sürülmüş! Sermayesi, hazinenin olan bir banka için yangından mal kaçırma gibi okunacak bu operasyon iddiası, her bakımdan sakat. Fatura kesilmek istenen büyük değerin Türkiye olduğu göz önüne alınırsa, bırakın bir bankaya mali cezayı konuşmayı, bununla sonuna kadar mücadele etmek gerekir.

Ve bir diğer senaryo da “faiz artışı baskısı!” kaynaklı. Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısı­na kadar dayanamaya­cağı, ara toplantı yapılacağı, kasım enflasyonu ile Zarrab yargılamas­ının da bunda etkili olacağı falan...

Öyle lafı dolandırma­ya lüzum yok. Oyun çok net...

Ekonomik türbülans yaratarak, Türkiye’yi hizaya getirmek. Başka bir ifade ile bağımsız politika izleme kabiliyeti­ni sekteye uğratmak.

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ı yıpratmak ve bu yolla Türkiye’yi farklı arayışlara sevk etmek.

Ankara’yı; Suriye ve Irak’taki gelişmeler­den, haliyle güvenlik tahkimatın­dan ve enerji kaynakları­ndan uzak tutmak. Peki, “Buradan ne sonuç çıkar?”

Türk halkı hem oynanan oyunu görüyor hem de benzerleri­nden çıkan dersleri biliyor.

Türkiye’nin güçlü liderliğe, doğal olarak Erdoğan’a ihtiyacı devam ediyor.

Yakın coğrafyamı­zda yaşanan kaos, harita değiştirme girişimler­i, iç savaşlar ve global savaşa dönüşebile­cek gerilimler Türk milletini daha hassas davranmaya yöneltiyor.

Demem o ki... Asker, yargı, medya, sokak ve derken ekonomi... İktidar, bu kirli planlarla değiştiril­emez. Sandık zaten kurulacak. Sandığın moralini bozarak hedefe ulaşma tezgâhı da deşifre olmuş durumda.

Ve son husus... Ekonomide dinginliğe katkı için hiç olmazsa yılbaşına kadar, piyasalara siyasi malzeme sağlamayal­ım!

★★★

 ??  ?? ONDQ MÜDERRİSOĞ­LU
ONDQ MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye