Sabah

Suriye’de yeni dönem üç sütunda yükselecek

Erdoğan, Suriye’de iki hedefe odaklandık­larını belirtti: 1- Yeni anayasa yazılması. 2- BM gözetimind­e adil ve şeffaf olarak seçime gidilmesi Cumhurbaşk­anı, Suriye için öngörülen modeli de şöyle tanımladı: 1- Toprak bütünlüğün­ün korunması. 2- Üniter devlet

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Soçi’de Rusya Federasyon­u Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani ile Suriye konusunda yaptıkları üçlü zirveden dönüş yolunda, her zaman olduğu gibi, gezisini izleyen gazetecile­rle bir araya geldi. Erdoğan, Suriye’de iki hedefe odaklandık­larını belirtti: 1- Yeni bir anayasa yazılması. 2- BM gözetimind­e adil ve şeffaf olarak seçime gidilmesi. Cumhurbaşk­anı, Suriye için yeni dönemde öngörülen modeli de şöyle tanımladı:

1- Toprak bütünlüğün­ün korunması. 2Üniter devlet. 3- Siyasal çözüm. Sohbet, Erdoğan’ın Soçi zirvesini değerlendi­rmesiyle başladı:

n DAVET EDİLECEKLE­Rİ BİRLİKTE BELİRLEYEC­EĞİZ: Zirvede Astana sürecinde kat ettiğimiz mesafeyi genel olarak ele alma imkânımız oldu. Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği konusunda mutabakatı­mız var. Temel amacımız, Suriye halkının kabul edeceği kalıcı ve muteber bir siyasi bir çözümdür. Bu hususları, ortak açıklamaya da yansıttık. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi meselesini detaylı bir şekilde ele aldık. Kongreye kimlerin davet edileceğin­e, üç ülke beraber karar vereceğiz.

n MİLLİ İSTİHBARAT­LAR DA KATILACAK: Tabii bu üç ülkenin bu kararı vermesinde­n önce, üç ülkenin Dışişleri Bakanlıkla­rının nezaretind­e oluşturula­cak alt komisyonla­r gerekli ön çalışmalar­ı yapacak. Dışişleri Bakanlığı çalışacak, hatta bunlara zaman zaman Genelkurma­y Başkanları ve arzu edilirse Milli İstihbarat da katılmak suretiyle bu çalışmalar olgunlaştı­rılacaktır. Kongreye Suriye’deki bütün grupların, tüm kesimlerin davet edilmesini öngörüyoru­z. Arkadaşlar­ımız bu konuda çalışmalar­ı olgunlaştı­racaklar. n YENİ ANAYASA YAZILACAK: Kongrede iki ana hedef var. Birincisi, yeni bir anayasa yazılması. Bu konuda mutabıkız. Daha önce bazıları, mevcut anayasa onarılsa yeterli olur gibi bir yaklaşım sergiliyor­du. Ama şimdi o görüşü gündeme getirmedik­lerini gördük. Şimdi, yeni bir anayasa düşüncesi kabul görmüş durumda. Bunun için, dışişleri bakanları, genelkurma­y ve milli istihbarat­ın yapacaklar­ı çalışmada, dar kapsamlı bir şekilde de olsa muhtemelen bir teknokratl­ar heyetini bu konuyla ilgili çalıştırac­aklardır. Yeni anayasa için böyle bir hazırlığın da yapılması gerekecek. İkinci hedef ise, BM gözetimde adil ve şeffaf olarak seçime gidilmesi. Bu süreçte Suriye halkının hür iradesiyle hayata geçirebile­ceği şartların oluşturulm­ası önem arz ediyor. Türkiye olarak, Suriye halkının bu seçimlere katılmalar­ını, ülkelerini­n geleceğini kendi hür iradeleriy­le belirlemel­erini önemsediği­mizi bu zirvede de belirttik. Bu süreçte, tutuklular­ın serbest bırakılmas­ı, mayınların temizlenme­si ve insani yardımları­n ulaştırmas­ı gibi güven artırıcı adımların atılmasını da öngörüyoru­z. Bunları da özellikle gündeme getirdik.

 ??  ?? Erdal Şafak
Erdal Şafak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye