Sabah

Ödeme sistemleri e-ticareti uçurdu

Ödeme İnternet kullanımın­ın artması e-ticaret sistemleri­ni yaygınlaşt­ırırken yıl 2 trilyon hacmini de uçurdu. Geçen 4 trilyon dolar olan hacmin 2020’de dolara ulaşması bekleniyor

- (GLW|r: (QJLQ 7U1d Tasarım: Uğur KIRIMLI

Akıllı cihazlar ve internet kullanımın­ın yaygınlaşm­ası günlük hayatın önemli bir parçasına dönüşmeye başlarken kullanım alışkanlık­larından iletişim biçimlerin­e kadar birçok konuda değişiklik­ler yaşandı. E-ticaretin sanal POS’lar sayesinde bütün bankalarla kullanılab­iliyor olması, uluslarara­sı e-ticaret firmalarla kullanıcıl­ar arasındaki bağı daha da kuvvetlend­iriyor. Dünya genelinde e-ticaret cirosu 2016’da 2 trilyon dolara ulaştı. 2018’de ise global e-ticaret hacminin 2.5 trilyon dolar seviyesine, 2020’de ise 4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Birkaç yıl içerisinde gösterdiği gelişimle geleneksel mağazacılı­ğa alternatif­likten gerçek bir rakibe dönüşen online alışveriş, teknolojik gelişimler, kullanıcı alışkanlık­ları ödeme sistemleri­ndeki gelişmeler­i de hızla artırdı.

10 YILDA İKİYE KATLANDI

Son yıllarda Türkiye’de e-ticaret sektörünün büyük bir atılım göstermesi ve büyüme hızındaki gözle görülür artış, orta vadede dünya standartla­rının yakalanaca­ğına dair bir işaret olarak kabul ediliyor. Sanal POS ile alternatif ödeme sistemleri­nin gelişmesi ve yaygınlaşm­ası da oldukça etkili olarak görülüyor. Ödeme sistemleri­nde lisanslı ödeme kuruluşlar­ı üzerinden 11 milyon müşteriyle 16 milyar TL’lik işlemin gerçekleşm­iş olması ve bu sayının 10 yıl içinde ikiye katlanmış olması, Türkiye’de ödeme sistemleri­nin geleceğine ışık tutuyor. E-ticarette hızlı büyümenin en önemli etkeni ise internete entegrasyo­ndaki yüksek başarı olarak gözüküyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye