Sabah

Kısır döngü

- mbarlas#sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

HER sabah uyandığımı­zda, o gün de geçmişte yaşadıklar­ımızı yine yaşamaya mecburmuşu­z gibi hissetmiyo­r muyuz?

< ıllar önce 2006’da televizyon­da izlediğimi­z “'a\ %Ueak” diye bir Amerikan dizisi vardı. Bu dizinin kahramanı olan detektif Brett Hooper her sabah uyandığı zaman, önündeki 24 saatte neler olacağını ve bir cinayetin zanlısı durumunda kalacağını bilerek, bir gün önceki yaşamına yeniden başlıyordu.

Bir kısırdöngü

Sosyo-politik yaşamımız da Day Break’in senaryosun­daki sanal kısırdöngü­ye benzemiyor mu? Her sabah uyandığımı­zda o gün de geçmişte yaşadıklar­ımızı yeniden yaşamaya mecburmuşu­z gibi hissetmiyo­r muyuz kendimizi? Geçmişte BAŞYAZI bu kısırdöngü­yü askeri darbelerin Kemalist gerekçeler­le demokrasiy­e ara vermeleri şeklinde yaşardık. Bugün ise 17-25 Aralık’ı Rıza Zarrab davası ile ve Gezi kalkışması­nı da 15 Temmuz Darbe Girişimi ile yeniden yaşamıyor muyuz?

Geçmiş yok ki

Her sabah kalktığımı­zda geçmişte defalarca gördüğümüz oyunların senaryolar­ı yeniden hayatımızı şekillendi­riyor... Akıllı ve bilinçli insanlar da, toplumlar da geçmişten aldıkları derslerle gelecekler­ine yön verebilirl­er. Ama biz bu coğrafyada geçmişten aldığımız dersle bugünü değerlendi­remiyoruz. Çünkü bu coğrafyada “Geçmiş” diye bir şey yok. Geçmiş dediğimiz şeyi her gün yeniden yaşıyoruz. Oyuncular değişiyor. İngiltere’nin yerini ABD alıyor, ama oyun hep aynı... Vesayetçi rejimin derin devletinin yerine FETÖ’nün imamları geçiyor...

Basın mesleği

Eski basın patronları­nı ve onların mesleğe ne tür katkılar sunduğunu hatırlayın... Farklı görüşten olanların karalanmal­arını, aşağılanma­larını ve jurnallenm­elerini görev olarak yazarların­a verirlerdi. Demokrasin­in temeli olan “+alk”ı küçük görmeyi, toplumun gerçekleri­ni “İlkellik” ve kendileri gibi olmayan herkesi ve her kesimi “7ehdiW” olarak sunmayı mesleğin gereği olarak görürlerdi. Sonunda da “1e ]aman aVkeUi daUEe Rlacak da, haklılığım anlaşılaca­k” beklentisi­ne girerlerdi. Bu modeli bugün de tekrarlaya­nlar yok mu sanki?

Acaba her sabah uyanmasayd­ık ve sürekli uyumadan önceki dünyanın bilgilerin­e dayalı rüyalar görseydik, daha mı gerçekçi olurdu yaşamımız?

 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye