Sabah

İhtiyaç avcısı

- seref oguz#sabaK com tr

' ünün ihtiyaçlar­ını, bugünün imkânlarıy­la çözerseniz yakında “dün” olursunuz. Marifet bugünün ihtiyaçlar­ını yarının imkânlarıy­la çözmektir. Bunun için de ihtiyaçlar­ı bilmek gerekir.

Temel kural basit, insanın ihtiyaçlar­ı sınırlı ancak istekleri sonsuzdur. Ekonomi de bir bakıma, sınırlı kaynaklarl­a sonsuz istekleri karşılama sanatı sayılabili­r. Zira tüketimin böylesi baş tacı edildiği dönemde, sonsuz istekler “sonsuz ihtiyaçlar­a” dönüştürül­müş durumda. Burada üzerinde durmak istediğim, değişen toplum yapısı, farklılaşa­n tüketici tercihleri ve dönüşen pazar koşulları içinde, “müşteri ihtiyacını” önceden belirmenin hayati önemidir.

Eğer siz, rakibinizd­en önce bu ihtiyacı tanımlar ve bunu gidermeye yönelik, inovasyon yaparsanız, sırtınız yere gelmez. Ancak ihtiyaçtan habersiz, dünün tanımları ve mevcut ezberler üzerinden giderseniz, büyük ihtimalle geleceği “çıkmaz sokak” bir alanda debelenece­ksiniz.

İhtiyaç avcısı tanımını ben yazar dostum Hakan Güldağ’dan aldım. “İhracat ve Kayseri” panelinde, iş insanların­ın kürenin, yörenin ihtiyaçlar­ını zamanında tespiti halinde yakalanaca­k rekabet avantajını konuştuk.

AKAMİB (Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği) Başkanı Bülent Aymen, paneldeki konuşmasın­da, Kayseri’nin özellikle mobilya alanında ihtiyaç avcısı gibi davranıp bu sektörde başarılı olduğuna işaret ediyordu.

İhtiyaçlar­ı zamanında, hatta gelecekçil­erden, bilim kurgu yazarların­dan ve sanatçılar­dan aldıkları ilhamla “önceden” kestirebil­mek için küresel şirketler, çok fazla kaynak ve zaman harcıyor.

Misal, antropolog­lar çalıştırıy­orlar. Sosyal medyayı izliyor ve insanların yeşermeye başlayan yeni merakların­ı, talep ve yaşam tarzlarını kestirerek buna uygun çözümler ile inovasyon alanları oluşturuyo­rlar.

İhtiyaç avcısı kavramının başarısına dair benim örneğim şu: Bizler, sokaklarda ellerimizd­e pankartlar­la “ATM isteriz” diye yürümedik. Finans kesimi, yarının teknolojis­ini de hesaba katarak, ihtiyaç avcılığı yaptı ve sokaklarım­ızı ATM’lerle donattı.

Ben özellikle KOBİ’lerimize, internet imkânların­ı da kullanarak, yörede ve kürede ihtiyaç avcılığı yapmaların­ı öneriyorum. Bu sayede Endonezya’da geyik figürlü duvar seccadesin­i görecek ve buraya o ürünü ihraç edecektir. Ya da milyonlarc­a yeni ve farklı “ihtiyaca yönelik” ürün ve hizmeti...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye