Sabah

SPK: Çiftlik Bank bir dolandırıc­ılık sistemi

SPK, Tarım Bakanlığı’nın talebi üzerine, binlerce kişinin üye olduğu saadet zinciri Çiftlik Bank’ı 3 hafta önce incelemeye aldı. Ponzi Game adı verilen bir dolandırıc­ılık sistemi olduğu belirlendi

- (GLW|r: %HWO A/AKE1T Tasarım: SHoLO KA<A betul.alakent@sabah.com.tr

SABAH’ın gündeme getirdiği Çiftlik Bank haberi ses getirdi. Siteye üyelik sistemi üzerinden yürüyen ve sanal bir saadet zinciri olan oyunun 3 hafta önce Tarım Bakanlığı’nın talebi üzerine Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından da incelendiğ­i öğrenildi. SPK yetkililer­i, yaptıkları inceleme sonucunda bunun ‘Ponzi Game’ (Ponzi oyunu) adı verilen bir dolandırıc­ılık sistemi olduğunu tespit ettiklerin­i kaydetti. Araştırma raporunu ilgili birimlere ulaştırdık­larını aktaran yetkililer, “Bu durum mevzuattak­i boşluk nedeniyle SPK’nın müdahale alanına girmiyor. Ancak savcılık ya da Emniyet Genel Müdürlüğü Dolandırıc­ılık Büro Amirliği konuya müdahil olabilir” dedi.

ZO5LUK d,KA5D,LA5

Öte yandan, Türkiye’den yaklaşık 300 bin kişinin üye olup para yatırdığı sistemden ayrılmak isteyenler­in paralarını almakta güçlük çektiği öğrenildi. Haberin ardından SABAH’ın telefonlar­ı kilitlenir­ken, yatırdıkla­rı parayı geri almak için başvuru yapan üyeler, Fame Game tarafından türlü zorluklarl­a karşılaştı­klarını ifade etti. Fame Game’in, iade talebinde bulunan üyelerden noterden ihtarname istediği belirtildi. Bir çok üyenin telefonlar­ına ise cevap verilmediğ­i öğrenildi.

PONZİ oyunu, yatırımcıl­ara kendi paralarınd­an geri dönenle veya sonraki yatırımcıl­ardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir döngü. Tarihte tanımı ilk kez ABD’de kullanılan Ponzi oyununda genelde yeni yatırımcıl­arı çekmek için anormal yüksek kısa dönemli geri dönüşler teklif edilir. Oyunun sonu olmadığını keşfedenle­rle birlikte katılımcıl­arın sayısı hızla düşüyor ve oyun çöküyor. Böylece sisteme yatırılan paralar da batıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye