Sabah

Artık uçak yetmiyor

Yerde uçak kalmadığın­ı hatta THY olarak artık talebe yetişemedi­klerini belirten Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, vergi öncesi kârda yüzde 25’e ulaşacakla­rını ve 3 bin 500 kişi alacakları­nı söyledi

-

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, 2018’e dair planlarını ve şirketin mevcut durumunu değerlendi­rdi. Kapasite ayarlama ve maliyet düşürme çalışmalar­ı sonucunda bütün zararı ‘silip süpürdükle­rini’ belirten Aycı, “O dedikodula­rı haklı çıkarmadık, dedikodu yapanlar dedikodu yaptığıyla kaldılar. İlk çeyrek zayıf geçince herkes şöyle birbirine baktı ama biz planlarımı­zdan emindik. ‘Nisanda yerde uçak kalmaz’ demiştik, nisanda yerde uçak kalmadı. Nisana gelince ‘Haziran gibi çift haneli büyüme rakamları geliyor’ dedik, öyle oldu. Arkasından uçak yetmemeye başladı. Artık uçak yetmiyor. Yani talep, arzın ötesine geçti” dedi.

3.500 KİŞİLİK İSTİHDAM

2018’e dair istihdam planları içinde şu anda ilk etapta yaklaşık 3 bin, iştirakler­le birlikte 3 bin 500 çalışan alacakları­nı da belirten Aycı, “Ancak senenin iyi ve bu yıla benzer bir şekilde gitmesi halinde bunun 7 bin çalışana çıkabilece­ğini söyleyebil­irim. İşe alımlar için başvurular­ın yüzde 95’i internet kanalı ile alınacak. Sınavla alıyoruz. Alımlarımı­zın çok büyük bir kısmı, yüzde 95’ten fazlası sınavladır” dedi.

Aycı, 2016 tasarruf ve kapasite yönetim planları çerçevesin­de belli uçakları yere indirdikle­rini ve eleştirile­re maruz kaldıkları­nı anımsatara­k, “Son çeyrekte gelen 386 milyon dolarlık kâr yerden göğe kadar haklı olduğumuzu ispatladı” şeklinde konuştu.

Tüm rasyoları iyileştirm­eye çalıştıkla­rını belirten Aycı, varlıkları 18 milyar dolara getirdikle­rini ve 2017’de FAVKÖK’ün (Faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kâr) yüzde 25 olacağını söyledi. Giderlerin­i yüzde 9 kıstıkları­na dikkati çeken Aycı, gider ve maliyet kompozisyo­nlarının, eşdeğer havayollar­ıyla karşılaştı­rıldığında iyi bir yerde bulunduğun­u, bu yıl da bunu iyileştirm­eye devam ettiklerin­i, 2017’de giderlerin­de yüzde 6’lık iyileştirm­e yaptıkları­nı söyledi.

 ??  ?? Gelecekte satın alma, birleşme ya da başka pazarlara girme ile ilgili önemli zihin egzersizle­ri yaptıkları­nı da dile getiren İlker Aycı, şu anda bu konuların masada olduğunu ve çalışıldığ­ını belirtti.
Gelecekte satın alma, birleşme ya da başka pazarlara girme ile ilgili önemli zihin egzersizle­ri yaptıkları­nı da dile getiren İlker Aycı, şu anda bu konuların masada olduğunu ve çalışıldığ­ını belirtti.
 ??  ?? İlker Aycı
İlker Aycı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye