Sabah

Altaylı: Kozinoğlu saf dışı edilmeli

-

Eski MİT mensubu EnvEr AltAylı’nın özel mektubu, FETÖ ile ilişkisind­e ABD’nin dokunulmaz ortak payda olduğunu çok net ortaya koyuyor. Mektubun her satırında Rusya karşıtlığı olduğu gibi siyaset yelpazesin­de merkez sağ veya Kemalist kesimde yer alan birçok siyasi aktör de Rusçu olarak suçlanıyor. Bu, Altaylı ve FETÖ’nün ortak noktası. Bakın eski Başbakan MEsut YılmAz için neler söylüyor:

“Mesut Yılmaz’ın Moskova ile iç içe olduğunu biliyoruz. Türkmen gazını Rusya üzerinden alarak Türkmenist­an’ı Moskova’ya bağımlı kılmıştır. ŞEnkAl, MEsut, TunCAy ÖzkAn Aynı EkIBIn ADAmlArıDı­r.”

Altaylı’nın Ergenekon davasına bakışı da Rusya eksenli: “Ergenekon yapılanmas­ının en önemli ve üzerinde durulması gereken yönü dış irtibatlar­ıdır. AlEmDAroğl­u’nun, Doğu PErInçEk’In, EskI JİTEM’In Dostu AvrAsyA’Cı (BEn AvrusyACı DIyorum) AlEksAnDr DuGIn IlE BunlArın IrtIBAtı, BunlArın MoskovA’DAkI IstIHBArAt çEvrElErI IlE Iç IçE oluşu ErGEnEkon yApılAnmAs­ının DEvlEt IçInDEkI BIr Rusçu yApılAnmA olDuğunun IşArEtlErI­DIr.”

Altaylı, Ergenekon sürecinin çok tartışmalı ve sonu hazin biten ismi MİT mensubu KAşIF KozInoğlu’nu da aynı biçimde suçluyor. O dönemde MİT’in Asya Sorumlusu KozInoğlu, Ergenekon’dan tutuklanmı­ş, tutuklanma­sı da, cezaevinde­ki şüpheli ölümü de çok tartışılmı­ştı. Tutuklanma gerekçesi de Odatv soruşturma­sı içine yerleştiri­ldiği ortaya çıkan, “Koz” isimli dijital Word sayfasında­ki şu bilgilerdi: “RusyA vE ÖzBEkIstAn’DAkI CEmAAt opErAsyonl­Arı HAkkınDA KozInoğlu’nDAn GElEn BElGElErI mutlAkA GünDEmE tAşıyAlım...”

Şimdi de AltAylı’nın satırların­ı okuyalım: “ŞEnkAl AtAsAGun’un Özbekistan görevlisi olarak çalışan KAşIF KozInoğlu, terfi ettirilmiş ve merkezi Taşkent’te bulunan Orta Asya istihbarat­ını koordine etmekle görevli büronun başına getirilmiş­tir. OkullArın kApAtılmA sürECInDE En Büyük IHAnEt pAyı ADı GEçEn Bu şAHsA AIttIr.”

Kim bilir belki de Kozinoğlu’nu ölüme sürükleyen süreç bu satırlarla başladı. Daha o yıllarda MİT içinde takibe alınan FETÖ’cülerden de söz ediyor: “Son GünlErDE AlDığım BIr BIlGI üzüCü vE ürpErtICID­Ir. ZAtıâlIlEr­InIzIn tArAFtArı olDuklArı IDDIA vE GErEkçEsIy­lE 20 MİT GörEvlIsI son DErECE sıkı tAkIBE AlınmışlAr­Dır.”

Sonra ne olduğunu bilmiyoruz ama Altaylı bunu söylemekle yetiniyor ve şu öneriyi getiriyor: “BAşBAkAn, müstEşAr nEzDInDE tEşEBBüstE BulunArAk KAşIF KozInoğlu’nun EtkIsIz HAlE GEtIrIlmEs­InI vE Bu 20 GörEvlI HAkkınDAkI IzlEmEnIn DurDurulmA­sını tEmIn EDEBIlIr. Ancak başbakanın böyle bir inisiyatif kullanacağ­ı kanaatinde değilim.”

TSK’daki gelişmeler­i de es geçmeyen Altaylı, hem o dönemki Genelkurma­y Başkanı İlkEr BAşBuğ’la hem de başka generaller­le ilgili bilgi verir: “GEnElkurmA­y BAşkAnının zAtıâlInIz­E vE yApılAn HIzmEtlErE BAkışı son DErECE mEnFIDIr. GörEvE BAşlAr BAşlAmAz (BAnA BIr Dostumun sAyılArını­n 7 olDuğunu söylEDIğI) BAzı GEnErAllEr­In yAkın tAkIp vE DInlEmEyE AlınmAsı konusunDA vErDIğI tAlImAt son DErECE üzüCüDür. Bu 7 GEnErAlIn IzlEmEyE AlınmAsını­n GErEkçEsI zAtıâlIlEr­InIzE tArAFtAr olDuklArı IDDIAsıDır.”

İlginç değil mi? Daha o günlerde TSK’da 7 FETÖ’cü general varmış ve izleniyorm­uş. Peki, sonra ne olmuş? O sorunun cevabını da herhalde BAşBuğ verir diye umuyorum. Mektubun sonunda FETÖ elebaşı Gülen’in, AltAylı için Cumhurbaşk­anı nezdinde girişimde bulunduğun­u da öğreniyoru­z:

“Zatıâliler­inize benim cumhurbaşk­anı nezdinde görev almam konusunda gösterdiği­niz gayret sebebiyle teşekkür etmek isterim. Olmadı. DEvlEt BAHçElI, ŞEnkAl AtAsAGun, DEnIz BölükBAşı gibilerin teşebbüsle­ri bu işin gerçekleşm­eyişinin asıl sebebi olsa gerek diye düşünüyoru­m.”

mahmut.ovur@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder.

MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye