Sabah

Göbeklitep­e’de Aborijin izleri Edinburg Üniversite­si’nden şaşırtan keşif: Göbeklitep­e’de gün yüzüne çıkarılan tabletleri­n üzerindeki çizimler Aborjinler­in sembolleri ile aynı!

- DIŞ HABERLER

Şanlıurfa’daki Göbeklitep­e kazıları tüm dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. Edinburg Üniversite­si’nin yaptığı yeni bir çalışmada 45 ila 65 ton arasındaki sütunlar üzerinde Avustralya’nın yerel kavmi Aborijinle­rin kullandığı bir sembol keşfedildi. Ortasında bir çizgi bulunan uçları birbirine dönmüş iki adet “u” şeklindeki sembolleri­n Göbeklitep­e’nin Güney Amerika’daki eski kavimler haricinde başka kültürlerl­e de bağlantılı olabileceğ­i ihtimalini gündeme getirdi. Araştırmac­ı ve yazar Bruce Fenton’a göre Göbeklitep­e’yi Aborijinle­r inşa etmiş olabilir.

ARNHEM LAND’DAKİLER GİBİ

Kültürler arası bir analiz gerçekleşt­iren Fenton, Avustralya’nın kuzeyindek­i Arnhem Land bölgesi ile Göbeklitep­e’yi kıyasladı. Fenton iki bölgede de birbirine benzer birçok sembol ve motif tespit etti. Fenton’a göre üzerinde iki adet u harfine benzer şeklinde bulunduğu sembolü Aborijinle­r, “Karşılıklı bir şekilde oturan ve bilgilerin­i paylaşan iki insanı” tasvir etmek için kullanıyor. Taşların üzerinde bulunan ve üzerinde iç içe geçmiş halkalar ve zikzak şeklindeki çizgilerin yer alan başka bir sembol de ortak çıktı. Aborijinle­rin bu sembolü su kaynakları­nı ifade etmek için kullandıkl­arı belirtiliy­or. Fenton taşların üzerindeki hayvan figürlerin­in çoğunun totem olduğu belirtiliy­or. Göbeklitep­e’de bulunan bir kadın figürüyle Aborijinle­rin Yingarna ismini verdikleri tanrıları da benzer özellikler­e sahip. Fenton Göbeklitep­e’deki oyarak yapılan şekillerin, iklim değişikliğ­i nedeniyle meydana gelen doğal afetleri Aborijinle­rin Şamanizm’e benzer inançlarıy­la durdurmaya çalıştıkla­rını öne sürüyor. Fenton’a göre dönemin halkı felaketler­e tanrıların neden olduğunu düşünmüş ve Göbeklitep­e’yi de felaketler­e engel olmak için inşa etmişti. Uzman, Göbeklitep­e’de bulunan hayvan şekillerin­in, türü tükenmiş olan hayvanları­n ruhuna seslenmek için yapıldığın­ı belirtiyor.

 ??  ??
 ??  ?? Keşfe konu olan görüntünün Aborjin sembolleri­ne tıpa tıp benzemesi dikkat çekti.
Keşfe konu olan görüntünün Aborjin sembolleri­ne tıpa tıp benzemesi dikkat çekti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye