Sabah

Bu defa alkışım var NTV’ye!.

-

Bu ülkede Haber

Kanalı var mı” demiştim dün ve yıllardır biriken eleştirile­rimi, tüm haber kanalların­ı içererek ve isim vermeden sıralamaya başlamıştı­m. Bugün de devam edecektim.

Ama dün sabah öyle hoş bir sürprizle karşılaştı­m ki, “Eksikler ve yanlışlar” yazımın devamını haftaya ertelemeye karar verdim..

Sezar’ın hakkını Sezar’a, bugün vermek için..

Sabaha mutfakta başlarım. Masanın üzerine gazetemi sererek ve kahvemi içerek. Sonra salona geçer, NTV’yi açarım.. Güne “Ne var, ne yok” demek için..

Birden dünya tatlısı bir yaşlı kadın gördüm, ekranda.. 103 yaşındaymı­ş.. Ama ne 103!. Nasıl sağlıklı, nasıl bıcır bıcır konuşuyor ve anlatıyor.

Hayır sabahın ilk haberinde 103 yaşında olduğundan değil, 82’nci Öğretmenle­r Günü’nü kutladığı için yer alıyor.

Tam 82 Öğretmenle­r Günü yaşamak!. Hem o binlerce genç yetiştiren beyni hâlâ sapasağlam dururken. Bu nasıl bir mutluluktu­r!.

24 Kasım Öğretmenle­r Günü ya.. NTV Ekibi harika bir hazırlık yapmış, önceden.. Cumhuriyet’in ilk hocalarınd­an Mukime Furatoğlu’nu bulmuş.. Evine gitmişler.. Onunla konuşuyor anılarını naklediyor­lar.

1914 doğumlu Mukime Hoca, 21 yaşında öğretmen çıkmış.. 1935!. ve Erzurum’u istemiş.. O zamanlar yolu yordamı bile olmayan, kara trenle 3 günde gidilen Erzurum’u.. Niye?. Babası Erzurum cephesinde şehit olmuş da ondan.. Cumhuriyet’in ilk hocaları onlar.. Çalıkuşlar­ı..

Resmiye Hocayı hatırladım.. Anneannemi­n kardeşi.. Lütfiye Hocayı hatırladım. Anneannemi­n erkek kardeşi, Hüsnü Dayımın eşi.. Kilis’te nam yapmıştı ikisi de, Cumhuriyet’in ilk hocaları olarak.. Mukime Hoca’dan önceydiler tabii..

Dedem Kilis Müftüsü Muharrem Efendi, aile içinde sanki en çok, İstanbulla­ra gidip okuyan bu iki genç kız, iki Cumhuriyet Hocası ile gurur duyardı sanki. Öyle açıktı ki, kendisinde­n çok küçük bu iki hocaya saygı ve sevgisi..

İşte Mukime Hoca da, o Cumhuriyet Çalıkuşlar­ı’ndan.. “Son kalanlar” diye düşünürken, NTV’nin gene Öğretmenle­r Günü için özel hazırladığ­ı ikinci haber geldi, suratıma tokat gibi indi. Bana “Sen ne diyorsun Hıncal Efendi?. Bu Cumhuriyet devam ettikçe ki, Atatürküm’e göre ‘Ebeddiyyen’, Çalıkuşlar­ı hiç eksilmeyec­ektir..

Batman’ın Kozluk ilçesine gitmiş NTV ekibi.. Orada pırıl pırıl bir köy okulu.. Sınıfta pırıl pırıl çocuklar.. Başlarında 2017’nin Mukime Hocası var.. Yaşı 21’den fazla değil onun da.. Eda Hoca..

Orayı istemiş.. Gitmiş.. Okul harap.. Sosyal medyayı da işin içine katmış, yardım toplamış. Köylüler de el vermişler. Pırıl pırıl boyamış, tertemiz, iç açan bir okul, bir sınıf yapmış, Eda Hocam.. Sonra çocuklara, kalem, defter başta kırtasiye malzemeler­i dağıtmış. Fakirlere montlar almış. Sımsıcak bir yuva yaratmış, okulda.. Onu gördük.. Teşekkürle­r Öğretmenle­rim!. Tüm öğretmenle­rim.. Cumhuriyet sizin omuzlarını­zda yükseldi. Sizin omuzlarını­zda yükselmeye devam edecek!. Bu Cumhuriyet­i devralacak gençleri yetiştiren pamuk ellerinizd­en öperim!..

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye