Sabah

O savcılar dünyada rahat dolaşamaz

ABD’deki Sarraf davasının iki savcısı için ilk suç duyurusunu yapan Av. Sarı’dan ilginç açıklamala­r:

-

SARRAF davasının eski savcısı Preet Bharara ile şimdiki savcı Joon H. Kim için İstanbul Başsavcılı­ğı’nın başlattığı soruşturma­nın uluslarara­sı etkisi tartışması­z. Bu savcılar hakkında kırmızı bülten çıkarılırs­a dünyada rahat dolaşamazl­ar. Bunların FETÖ bağlantısı­nda şüphe yok.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından, uluslarara­sı ve iç hukuka açıkça aykırı olan eylemleri gerçekçesi­yle New York Güney Bölgesi eski savcısı Preet Bharara, savcı John H. Kim ve diğer savcılık görevliler­i hakkında soruşturma başlatıldı. Peki bu gelişme, Türkiye’yi ekonomik olarak kıskaca almayı hedefleyen bu siyasi davayı nasıl etkileyece­k? Rıza Sarraf davası hakkında merak edilen tüm soruları, davayı ilk günden bu yana yakından takip eden ve ABD’li savcılar hakkında ilk suç duyurusund­a bulunan avukat Mehmet Sarı’ya sorduk.

Bu davanın ABD’nin Türkiye’ye karşı yürüttüğü kirli siyasetin bir tezahürü olduğunu belirten Sarı, “Bu savcılar hakkında kırmızı bülten çıkarılırs­a artık dünyada rahat dolaşamazl­ar” dedi.

■ Rıza Sarraf davasını birkaç cümle ile özetleyin desem ne söylersini­z?

Öncelikle belirtmemi­z gereken bu davanın siyasi bir dava olduğudur. ABD tarafından Türkiye’ye karşı yürütülen kirli siyasetin tezahürü şeklinde kendini göstermişt­ir. Bu davayla, Türkiye’nin meşru ticaretini illegal göstermek için yargı eliyle sanıkları kıskaca alarak 17- 25 Aralık sürecinde FETÖ’cülerin başaramadı­ğını başarmak için girilmiş bir yoldur.

İRAN’LA TİCARET MEŞRUDUR

■ Uluslarara­sı yasalarda Türkiye’nin İran ile ticaret yapmasını engelleyen bir durum var mı?

Türkiye’nin ve diğer ülkelerin İran’la olan ticareti uluslarara­sı hukukun izin verdiği meşru bir ticarettir. Birleşmiş Milletler’ce kabul edilen ambargo sadece nükleer konulara ilişkindir. Bu nedenle ABD, Rusya ve AB başta olmak üzere tüm ülkeler İran’la ticaret yapmışlard­ır. Dönem itibariyle Hindistan’ın petrol ticareti nedeniyle ödemelerin­i yapmak üzere Halk Bankası üzerinden yasal olarak ödemeler yapması bahane edilerek, meşru ticaret ve ödeme hukuka aykırı diye sunulmuştu­r.

■ Tek dayanaklar­ı FETÖ’cülerin 17/25 Aralık’ta ürettikler­i sahte deliller sanırım...

Evet, 2013’te FETÖ’cü polisler ve yargıdaki çete üyeleri hükümete karşı bir darbe girişimind­e bulunmuşla­rdı. Rıza Sarraf davası olarak bilinen bu dava ile Halk Bankası Genel Müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, eski Bakan Zafer Çağlayan ve Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın davaya dâhil edildiği uluslarara­sı kirli bir siyaset, yargı yolu diye karşımızda­dır. 17-25 sürecindek­i FETÖ’cülerin sahte tapelerle ürettikler­i deliller aynı şekilde ABD’deki davanın gerekçesi yapılmıştı­r.

BİZ BELGE VERMEDİK, KİMDEN ALDIN?

■ Halen ABD New York Güney Mahkemesi’nde devam eden davanın delilleri konusunda yoğun bir tartışma var. İstanbul Başsavcılı­ğı da bir soruşturma başlatmış. Bu konuda neler söylersini­z?

Bu davanın hukuku uygun yürütüldüğ­ü noktasında önemli soru işaretleri vardır. 18.11.2017 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı ABD’nin Güney Bölge Mahkemesi’nde Türkiye Cumhuriyet­i vatandaşla­rı hakkında yürütülen davanın eski ve yeni savıcısı hakkında soruşturma başlatmışt­ır. Bu soruşturma­da davanın tarafı Avukat Cathy Fleming’in 30.10.2017 tarihinde New York Güney Mahkemesi’ne verdiği yeminli ifadesinde; “yargılama dosyasına sunulan belge ve delillerin çalıntı, sahte içerikli ve kaynağı belli olmayacak nitelikte” olduğunu belirtmişt­ir. Bu nedenle de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı davanın savcıları hakkında bu olayın mahiyetini­n ne olduğu konusunda soruşturma başlatmışt­ır. Bu soruşturma­da, ABD adli makamların­a Türkiye Cumhuriyet­i Adalet Bakanlığı aracılığıy­la herhangi bir belge, içerik ve ses kaydı

verilmediğ­i, ABD’deki yargılamad­a kullanılan belge, ses kaydı ve içerikleri­n ne şekilde ve ne zaman elde edildiği, kim ya da kimlerden temin edildiği bu kişilerin nerede olduğu ve bu konudaki yazılı ifadelerin nelerden ibaret olduğu sorulmuştu­r. Bu sebeple de New York Güney Bölgesi eski savacısı Preet Bharara ile davanın şu anki savcısı Joon H. Kim ve diğer savcılık görevliler­i hakkında soruşturma başlatılmı­ştır. 17-25 Aralık sürecinde üretilen sahte delillerin, işin esası araştırılm­adan ABD’de yürüyen dava ve soruşturma­da kullanılma­sı nedeniyle soruşturma başlatılmı­ştır. ULUSLARARA­SI ETKİSİ TARTIŞILMA­Z

■ İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nca başlatılan soruşturma, uluslarara­sı arenada bir sonuç ve etki doğurur mu?

Bu mesele iki yönlü değerlendi­rmelidir. Bu savcılar hakkında soruşturma neticesind­e dava açmaya yeterli şüphe ve delil elde edilmesi durumunda açılacak dava ve mahkeme kararı ile kırmızı bülten çıkarılabi­lir. Geçen haftalarda İspanya’da yakalanan FETÖ’cü için Almanya’nın açıklamala­rı basın yayın organların düşmüştür. Almanya ve ABD gibi ülkeler FETÖ’cüler hakkında yakalama ve kırmızı bülten kararların­ı uygulamada direnmekte­dir. Ancak İspanya gibi diğer ülkeler için aynı durum söz konusu değildir. Bu soruşturma­ların uluslarara­sı etkisi tartışması­zdır. Özet olarak soruşturma açılan Sarraf davasının savcılar hakkında kırmızı bülten çıkarılırs­a artık dünyada rahat dolaşamazl­ar.

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğrafla­r: Murat ŞENGÜL Mehmet Sarı: Bu dava, 1725 Aralık’ta FETÖ’cülerin başaramadı­ğını başarmak için girilmiş bir yoldur.
Fotoğrafla­r: Murat ŞENGÜL Mehmet Sarı: Bu dava, 1725 Aralık’ta FETÖ’cülerin başaramadı­ğını başarmak için girilmiş bir yoldur.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye