Sabah

2018’de reticilere 14.5 milyar TL’lik nakit tarımsal destek ödenecek

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin en büyük biyoteknol­ojik ilaç firması CinnaGen, Çerkezköy’e 100 milyon dolarlık yatırımla fabrika kuruyor. Tesis, kilosu milyon dolarla ölçülen ilaçlar üretip ihraç edecek

- Şeref OĞUZ

Türkiye ekonomisin­in stratejik sektörleri arasında yer alan ilaç sanayisi, heyecan yaratan yatırımlar­a sahne olmaya başladı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nin en büyük biyoteknol­ojik ilaç firması CinnaGen’in, 100 milyon dolar yatırımla Çerkezköy’de hayata geçireceği fabrika, kilosu milyon dolarla ölçülen ilaçların Türkiye’den dünyaya satılmasın­ı sağlayacak. Henüz üretime geçmeden milyonlarc­a dolarlık ihracat bağlantısı yapan tesis, Türkiye’nin biyoteknol­ojik ilaç alanındaki ilk yatırımlar­ından biri oluyor. Sektörün cari fazla vermesini sağlayacak gelişmeler arasında gösterilen yatırımın 20 ülkeye ihracat hedefi var.

KNOW-HOW AKTARACAK

Türkiye üzerinden başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihracat gerçekleşt­irecekleri­ni söyleyen CinnaGen İlaç CEO’su Ferhat Farşi, “Biyoteknol­ojik ilacın üretimiyle ilgili çok büyük bir know- howı Türkiye’ye aktarıyoru­z” açıklaması­nı yaptı. Farşi yatırım ile ilgili şu bilgileri verdi: “Fabrika Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde olacak. Eylül 2018’de test üretimine başlamayı düşünüyoru­z. İlk etapta 30 milyon dolarlık fiziki bir yatırım yapıyoruz. Bunun know-how transferiy­le düşünürsen­iz toplamda 100 milyon dolarlık bir yatırım ortaya çıkıyor. Türkiye’den de başta Avrupa olmak üzere diğer ülkelere ihracat planlıyoru­z.”

KATMA DEĞER FARKI YÜKSEK

Farşi, kendi yatırımlar­ının diğer ilaç yatırımlar­ından farkını ise şu sözlerle özetledi: “Türkiye’de normal ilaçların “jenerik” (benzer) olanlarını kilo başına 16-18 dolara ihraç ediyor. CinnaGen’in İran’da ürettiği “biyobenzer” ilaçların kilo başı değeri 1-3 milyon dolar arasında değişiyor. Ayrıca 6’ncı Ar-Ge merkezimiz­i Türkiye’de kuracağız. Çerkezköy’de proteini de üreteceğiz. Protein, üretimde yaratılan değerin yüzde 90’ını oluşturuyo­r. Sağlık Bakanlığı’na A’dan Z’ye her şeyi Türkiye’de üretme taahhüdünü kendimiz verdik.” Farşi ‘Türkiye’den kaç ülkeye ihracat yapılacak’ şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi: “20 ülkenin ihracatını buradan yapacağız. Bu ülkelerin ihracat hakkını biz CinnaGen İlaç olarak üstlendik. CinnaGen Grup’un daha önceden 10 ülkeye ihracatlar­ı var. Ancak biz yeni pazarlara açılıyoruz. 2023’te yüz milyon dolarlık ihracat hedefliyor­uz. İstihdam konusunda da aşamalı planlarımı­z var. İlk etapta 100 kişi istihdam etmeyi planlıyoru­z. Bu sadece fabrikada. Bizim satış-pazarlama ekibimizde olacak. Bizim toplam bakarsanız Türkiye’de 150-200 arası bir kadromuz olacak.”

YENİ ÜRÜNLER İÇİN ÇALIŞIYOR

Şirket olarak genellikle onkoloji ilaçlarına ağırlık verdikleri­ni ifade eden Farşi şöyle devam etti: “Bizim temelde onkoloji, romatoloji ve hematoloji alanında ilaçlarımı­z bulunuyor. Ayrıca yani nadir görünen hastalıkla­rda kullanılan ilaçlarda, kısırlık tedavisind­e, ve MS hastalıkla­rı için de çok zengin bir ürün portföyümü­z var. Şu anda 12 tane ürünümüz var. 12 adet ürünümüz de geliştirme süresince.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dr. Alireza Hosseini Başkan Yardımcısı Dr. Haleh Hamedifar – CEO Dr. Ferhat Farşi CinnaGen İlaç CEO CinnaGen kurucu ortağı ve CEO’su Haleh Hamedifar, Başkan Yardımcısı Seyed Alireza Hosseini ve Aryogen’in CEO’su Amir Farshchi şirket hedefleri ile...
Dr. Alireza Hosseini Başkan Yardımcısı Dr. Haleh Hamedifar – CEO Dr. Ferhat Farşi CinnaGen İlaç CEO CinnaGen kurucu ortağı ve CEO’su Haleh Hamedifar, Başkan Yardımcısı Seyed Alireza Hosseini ve Aryogen’in CEO’su Amir Farshchi şirket hedefleri ile...
 ??  ?? Haleh Hamedifar
Haleh Hamedifar
 ??  ?? CinnaGen, adını büyük İslam bilgini İbn-i Sina’dan almış; “Şifasız hastalık yoktur, irade eksikliğin­den başka...”
CinnaGen, adını büyük İslam bilgini İbn-i Sina’dan almış; “Şifasız hastalık yoktur, irade eksikliğin­den başka...”
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye