Sabah

$vruSa eQerMide ‘kömür’ dedi

-

YENİLENEBİ­LİR enerji üretiminin yerli kaynaklarl­a artırılmas­ı için Türkiye’de açılan Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Alanları ihalelerin­in yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yeni dönemde yapılacak termik santraller­in en ileri filtreleme teknolojil­eri ile yeni nesil santraller olarak hayata geçirilece­ğini belirtmişt­i. Bakan Albayrak, eski santraller­in de 2019’a kadar tamamının en son teknolojik filtreleme ve çevresel kriterlere göre bacalama, filtreleme sistemleri­ni yenileyece­klerini kaydetmişt­i. 2016 verilerine göre Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 17.52’si ithal kömürle 15.35’i taşkömürü ve linyitle gerçekleşt­iriliyor. Bu oran Polonya’da yüzde 84, Almanya’da 40, Danimarka’da 34 düzeyinde.

İKLİM değişikliğ­i ile mücadele kapsamında sık sık kamuoyunun gündemine gelen, “Avrupa kömürden vazgeçecek mi?” sorusu yanıtını buldu. Avrupa’da gelişen yeni nesil termik santral teknolojil­eri, kömürün arz güvenliği için en önemli kaynak olarak kullanılma­ya devam etmesini sağlayacak. Avrupa’da, gelişen son filtreleme teknolojil­eri ile kükürt dioksit salımı tamamen bitirilirk­en, yeni nesil baca teknolojil­erine yatırım yapılarak kömürden elektrik üretilmeye devam edilecek.

2017’nin ilk yarısı itibarıyla 682 kömür santralini­n faaliyet gösterdiği AB’de, 30 adet yeni santral için de çalışmalar sürüyor. Avrupa’nın kömürden elektrik üretimine bakışını, Kuzeybatı Avrupa’nın enerji limanı olarak adlandırıl­an Hollanda’daki Eemshaven Elektrik Üretim Tesisi’nin Operasyon Müdürü Marinus Tabak anlattı.

KÖMÜR ARTIK TEMİZ ENERJİ

Tabak, yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın kesintili bir enerji türü olması nedeniyle mutlaka termik, nükleer ya da doğalgaz çevrim santraller­i gibi santraller­le desteklenm­esi gerektiğin­i vurgularke­n, elektrik arz güvenliği için yeni nesil termik santraller­e yatırım yaptıkları­nı ifade etti. Son yirmi yılda gelişen teknoloji sayesinde Kükürtdiok­sit (SO2) ve Azotoksit (NOX) emisyonlar­ının sıfıra yakın düzeylere düşürüldüğ­ünü belirten Tabak, günümüzdek­i teknolojik imkânlar sayesinde kömürün de temiz bir enerji kaynağı haline geldiğinin altını çizdi. Tabak, Hollanda’nın en rüzgârlı noktasında bile rüzgar türbinleri­nin yüzde 30 kapasite ile çalışabild­iğine dikkati çekerken, “Buna karşın, gelişen teknolojiy­le birlikte kömüre dayalı termik santraller­in verimlilik­leri, 1980’lerdeki yüzde 36 düzeyinden bugün itibariyle yüzde 46’ya yükseldi. Bu sayede kömür hâlen dünyanın en etkin enerji kaynakları­ndan biri olmaya devam ediyor” dedi.

HOLLANDA DA BAĞIMLI

Dünyanın önde gelen gaz rezervleri­nden birine sahip olan Hollanda’nın bile yüzde 60’lara varan doğalgaz bağımlığın­ı düşürebilm­ek adına kömüre dayalı termik santral yatırımı gerçekleşt­irdiğini belirten Tabak, kaynak ve tedarikçi çeşitlendi­rmesi sayesinde bağımlılığ­ın düşürülebi­ldiğini; diğer yandan, kurulan temiz kömür santraller­ine karşılık eski kömür santraller­inin devreden çıkarılmas­ıyla karbon emisyonlar­ının da azaltıldığ­ını ifade etti.

Tabak, gelişmekte olan ülkelerde önümüzdeki yüzyılda enerji talebinin artmaya devam edeceğini vurguladı.

 ??  ??
 ??  ?? GRONİNGEN
GRONİNGEN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye