Sabah

12 bin kadının ekmeği otodan

2TOMOTIV FABRIKALAR­ıNDA 12 BINI KADıN 52 BIN KIşI çALışıYOR. BEYAZ YAKALı çALışANLAR­ıN SAYıSı 2 BIN 5 GERI KALAN BIN KIşI ISE üRETIM HATLARıNDA GöREV YAPıYOR

-

Erkeklerin olduğu egemen otomotiv sektöründe büyük bir değişim yaşanıyor. Son yıllarda hem mavi hem beyaz yakalı kadın çalışanlar­ın sayısı artmaya başladı. Bugün otomotiv sektöründe sanayici tarafında 52 bin kişi çalışıyor. Bunların

40 bini erkek, 12 bini kadın.

Otomotiv sanayi firmaların­da çalışan kadınların yaklaşık 9 bini mavi yakalı. Yani fabrikalar­da üretim hatlarında görev yapıyor.

Ofislerde yönetim katlarında çalışan beyaz yakalı kadınların sayısı 2 bin 850. Toplam beyaz yakalı çalışanlar içinde kadınların oranı yüzde 25’i buluyor.

OTOMOTİVDE KADININ YERİ

Otomotiv Sanayicile­ri Derneği (OSD) ve Deloitte bu tablodan yola çıkarak “Türkiye’de Otomotiv Sanayisi’nde Kadın” konulu bir rapor hazırladı. Toplam 1.143 çalışanın beyaz yakalı katıldığı kadın araştırmad­a, Türkiye’nin lokomotif sektörleri­nden otomotivde kadının yeri ilk kez kapsamlı biçimde incelendi.

İSTİHDAM ARTIYOR

OSD Genel Sekreteri Osman Sever, dünyada otomotiv sektörünün etkileyen pek çok trend olduğunu söyledi.

Bunlardan birinin de kadınların daha fazla araç alması ve kullanması olduğunu anlatan Sever, otomotiv sanayisini­n bizzat kadının varlığı ve dokunuşuyl­a daha da büyüdüğünü ifade etti.

Sektördeki çalışanlar­ın sayısı ile ilgili bilgi veren Sever, şöyle devam etti: “OSD üyesi 14 sanayici firmanın çatısı altında kadın-erkek çalışan sayısı 52 bin. Yan sanayi ile bu sayı 260 bin kişiye çıkıyor. Otomotiv sektörü değer zincirine her bir ana sanayisi istihdamı için bakıldığın­da, tedarik sanayinde çarpı 5; değer zincirinde­ki diğer unsurlarla da çarpı 5 etkisi oluyor. Bu hesaptan yola çıkarak toplamda 500 bin civarında insanın çalıştığın­ı söyleyebil­iriz.”

 ??  ??
 ??  ?? Osman Sever
Osman Sever

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye