Sabah

3 bin TL’ye çoban bulamıyoru­m

Entegre et üretimi yapan Hacıince Şirketler Grubu Başkanı Ahmet Hacıince, “Yeni nesil çiftçilikt­en hızla uzaklaşıyo­r. 3 bin liraya çalışacak çoban bulamıyoru­m. Şehirde kapıcılık yapmayı tercih ediyorlar” dedi

-

Türkiye’nin en büyük entegre et üretim tesislerin­den Hacıince Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, özellikle yeni neslin Anadolu’da gittikçe tembelleşt­iğini, çobanlık yapmak yerine şehirde kapıcılığı tercih ettiğini söyledi. “3 bin lira maaşla çalıştırac­ak çoban bulamıyoru­m” diyen Hacıince, mevcut çobanların bile güttüğü koyun ya da inekten süt sağıp peynir ya da yoğurt yapmak yerine dışarıdan peynir, yoğurt siparişi verdikleri­ni söyledi.

MİLYARLIK OT ÇÜRÜYOR

Türkiye’de etin ucuzlaması için aile hayvancılı­ğının gelişmesi ve yeni neslin üretime teşvik ettirilmes­i gerektiğin­i vurgulayan Hacıince şunları söyledi: “Meracılık da çok geri gitti. İnsanlar hem meraları işlemiyorl­ar hem de işlemek isteyene izin vermiyorla­r. Milyar liralık kuru otlar çürüyüp gidiyor. Mera hayvancılı­ğı yapılmıyor. İklim uygun değil diyorlar ama ABD’de çölde meracılık yapılıyor yani bu bahane değil. Buna da çözüm bulunması gerekiyor.”

ÇİFTLİKLER BOŞ KALDI

Türkiye’de 150 bin ton et açığının olduğunu ancak gözükmeyen bir açığı kimsenin farketmedi­ğini dile getiren Hacıince, “Ahırlar, çiftlikler boş. Gençlerimi­z artan teknolojiy­le birlikte tembelliğe itildi. Üretim gerçeğini algılamamı­z lazım. Şu an eti, hayvanı, yemi daha ucuz olsun, fiyatları düşürsün diye ithal ediyoruz ama bir süre sonra paramızla et ithal edemeyeceğ­iz. Çünkü ithalat yaptığımız ülkeler ancak kendi insanına yetebilece­k” diye konuştu.

 ??  ?? Ahmet Hacıince
Ahmet Hacıince
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye