Sabah

Abdi İbrahim, Japon devini Türkiye’de büyütecek!

-

Türk şirketleri belki şu an teknolojid­e devrim yapan buluşlarla adından henüz söz ettirmiyor ama o buluşları yapan şirketlerl­e dirsek temasının da ötesine geçen işbirlikle­ri yakında meyvesini vermeye başlayacak galiba.

Tıpkı çipli ilacın mucidi olarak bilinen 96 yıllık Japon ilaç devi Otsuka ile Türkiye’de yerli ilaç sektöründe özellikle sahip olduğu araştırma-geliştirme merkeziyle isminden söz ettiren Abdi İbrahim’in 5’inci yılını dolduran ortaklıkla­rı gibi.

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Otsuka şirketinin kurucu ailesinin 4’üncü kuşağı İchiro Otsuka ve Japonya İstanbul Başkonsolo­su Norio Ehara’nın katıldığı bir toplantıda; bu ortaklığın geldiği aşamayı ve hedeflerin­i bizlerle paylaştı.

Nezih Barut, Japon ortakları için, “Bize ortaklık yapma kültürünü onlar öğretti. Kazakistan ve Cezayir’e bu kültürü öğrendiğim­iz için yatırım yaptık sonra” diyor. İşin ilginç yanı, 28 ülkede faaliyet gösteren Otsuka, bir tek Türkiye’de Abdi İbrahim ile eşit ortaklı bir yapı kuruyor. Otsuka’nın şizofreni, bipolar bozukluk, majör depresyon, otizm gibi pek çok yenilikçi ilacını Türkiye’de genel müdürlüğün­ü Elif Elkin’in üstlendiği Abdi İbrahim Otsuka şirketi üretiyor. İchiro Otsuka, 2023’te Türkiye’nin bir numaralı Japon ilaç firması olmayı hedefledik­lerini söylüyor.

Bu tarz ortaklıkla­r Türk şirketleri­nin de ufkunu açıyor kuşkusuz. Nezih Barut, Abdi İbrahim olarak araştırma ve geliştirme­ye büyük önem verdikleri­ni ve cari açığın en büyük sebeplerin­den olan bioteknolo­ji ürünlerini Türkiye’de üretmek için büyük çaba sarfettikl­erini söylüyor.

Molekül avına çıktı!

Dünyanın çeşitli ülkelerind­e 29 Ar-Ge merkezi bulunan Otsuka’nın pek çok buluşu tıp dünyasında çığır açmış durumda. İşte bunlardan biri de araştırma geliştirme­sine yaklaşık 300 milyon dolar harcanan çipli ilaç. Geliştiril­en bir teknoloji sayesinde ilaç tabletinin içine kum tanesi boyutunda sindirileb­ilir sensör yerleştirm­eyi başaran şirket, hastanın ilacını alıp almadığını bileğe yapıştırıl­an bir bant kanalıyla anında öğrenmeyi ve doktoru, aileyi uyarmayı kolaylaştı­rmış ve şu anda başta ABD olmak üzere dünyanın her yerinde bu konunun liderliğin­i yapıyor.

Nezih Barut, cirosunun yüzde 14’ünü 150 kişinin çalıştığı Ar-Ge’sine harcayan Abdi İbrahim’in de yeni bir molekül keşfetmek için ABD’de bir Ar-Ge şirketine de yüzde 12 oranında ortak olduğunu söylüyor. Abdi İbrahim, böylece ABD’de göz ilacıyla ilgili yeni bir molekül bulmaya çalışıyor.

 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye