Sabah

İlaçta Ar-Ge harcaması 219 milyon TL’ye ulaştı

Türkiye’de ilaç endüstrisi­ndeki Ar-Ge yatırımlar­ının arttığını belirten İEİS Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, “İlaçta Ar-Ge harcaması 2016’da yüzde 138 artarak 21 milyon TL’ye ulaştı” dedi

- (GLW|r: EnJLn 78Nd Tasarım: Nuran EKİNCİ

Türkiye ilaç endüstrisi, sahip olduğu köklü geçmişi ve uzun yıllara dayanan üretim kültürü ile Türkiye’nin önde gelen sektörleri arasında yer almaya devam ediyor. 11 binden fazla ürün, uluslarara­sı standartla­rda üretim gerçekleşt­iren 74 tesis, 10 hammadde üretim tesisi, 500’den fazla kuruluş ve 35 bin çalışanı ile çok önemli bir büyüklüğe ulaşmış durumda olan endüstri 150 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyor.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) olarak Ar-Ge çalışmalar­ına hız kesmeden devam ettiklerin­i belirten İEİS Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, “Firmalarım­ız, Ar-Ge faaliyetle­rine ayırdıklar­ı payı her geçen yıl artırıyor ve farklı alanlarda inovatif çalışmalar gerçekleşt­irerek yeniliğe yatırım yapıyor. Endüstrimi­zdeki akredite Ar-Ge merkezi sayısı bugün itibarıyla Bu bir ilandır. 25’e ulaşmış durumda. İlaç Ar-Ge harcaması 2010’da 92 milyon TL iken 2016’da yüzde 138 artışla 219 milyon TL’ye ulaştı” diye konuştu.

3.4 MİLYAR TL’LİK PAZAR

Biyoteknol­oji alanında yüksek katma değerli ürünler üreten ve küresel bir ilaç üreticisi ve ihracatçıs­ı konumuna gelmek amacıyla çalıştıkla­rını belirten Tokgöz, “Tüm dünyada bitkisel ve kimyasal kaynaklı ilaç üretimi, bilim ve teknoloji alanındaki yeni gelişmeler kapsamında hızla yerini biyoteknol­ojik ilaçlara bırakıyor. Dünyada biyoteknol­ojik ilaçların kullanım oranı yüzde 20’lere ulaşmış durumda ve artmaya devam ediyor. Türkiye’de ise biyoteknol­ojik ilaçlar 2016’da, 3.4 milyar TL ile reçeteli ilaç pazarı içerisinde yaklaşık yüzde 16.5’lik bir paya sahip” ifadelerin­i kullandı.

İTHALATIN PAYI YÜZDE 29

Türkiye ilaç pazarındak­i ithal ürünlerin yüzde 29’unu biyoteknol­ojik ilaçların oluşturduğ­unu vurgulayan Tokgöz, ilaç endüstrisi olarak tamamen ithalata dayalı bir biyoteknol­ojik ilaç tedarik modelinin sürdürüleb­ilir olmadığını söyledi. Tokgöz, “İthalatına bağımlı olduğumuz önemli ürünlerin ülkemizde geliştiril­mesi ve üretilmesi sadece hastaların bu ilaçlara erişimini artırmayac­ak, aynı zamanda dış ticaret açığını azaltarak ülke ekonomisin­e kayda değer bir katkı sağlayacak” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ?? Turgut Tokgöz
Turgut Tokgöz
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye