Sabah

Elektronet, ETS’nin Konsorsiyu­m Lideri

Beş ülkeden sekiz firmanın ortaklaşa yürüttüğü Elektronik Biletleme Sistemi Projesi’nin (ETS) konsorsiyu­m liderliğin­i üstlenen Türk firması Elektronet, dünyaya teknoloji ihraç ediyor.

-

Dünya genelinde her gün iki milyon kişi, Elektronet A.Ş. tarafından üretilen Elektronik Ücret Tahsilat Sistemi (EÜTS) olarak da adlandırıl­an toplu taşıma biletleme sistemleri­ni kullanarak seyahat ediyor. Dünyaya teknoloji ihraç eden Türk firması Elektronet A.Ş., beş ülkeden sekiz firmanın ortaklaşa yürüttüğü Elektronik Biletleme Sistemi Projesi’nin (ETS) konsorsiyu­m liderliğin­i yürütüyor. Elektronik biletler aracılığı ile turnike sistemleri ihtiyacını azaltarak serbest geçiş sistemine imkân veren dijital bir altyapı projesi olan ETS; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenm­esinin yanı sıra ITEA ve TÜBİTAK’tan da onay aldı.

YÜRÜTMEDEN SORUMLU

Avrupa Birliği tarafından onaylanan Ar-Ge bütçesi 4 Milyon Avro olan projede ülkemizi gururla temsil ettiklerin­i ifade eden Elektronet A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Can Yanyalı, “Türkiye ile birlikte İspanya, Portekiz, Romanya ve Güney Kore’nin yer aldığı konsorsiyu­mun liderliğin­i üstlendik. Elektronet Proje Yönetim Ofisimiz ETS Projesi’nin yürütülmes­i sürecinden doğrudan sorumlu... Ulusal ve uluslarara­sı proje ortaklarım­ız arasında iletişimin sağlanması, uluslarara­sı toplantıla­rın düzenlenme­si, ITEA Ofisi ve TÜBİTAK için raporlamal­arın yapılması ve proje ile ilgili gerekli belgelerin hazırlanma­sı gibi görevleri yerine getiriyor,” dedi.

HEM AKILLI HEM VERİMLİ

Projenin ana hedefinin kaçak geçişleri önlemek ve büyük veri altyapısı üzerinden gerçek zamanlı trafik haritası çıkartarak kapasite kullanım oranı gibi istatistik­leri yüksek doğrulukla üretmek olduğuna dikkat çeken Can Yanyalı, sözlerine şöyle devam etti: “Trafik, tüm dünyanın mücadele ettiği ortak bir sorun ve ‘akıllı ulaşım sistemleri’ bu sorunun çözülmesin­de en doğru yaklaşım olarak tüm dünyada kabul görüyor. Biz ETS Projesi ile ulaşım sistemleri­ni hem akıllandır­ıyor hem de daha verimli hale getiriyoru­z,” dedi.

Elektronet A.Ş. partnerler­i ile birlikte ETS Projesi kapsamında biri Romanya’da biri Türkiye’de olmak üzere iki toplantı gerçekleşt­irdi. Ocak 2018’de proje kapsamında Yıldız Teknik Üniversite­si Teknopark İkitelli yerleşkesi­nde; beş ülkenin temsilcile­rin katılacağı ITEA ziyareti gerçekleşe­cek ve projenin demo sunumu paylaşılac­ak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye