Sabah

‘Tıbbi gereklilik yoksa normal doğum asıldır’

EMInE ErDoğAn, “DoğAL DoğuMu DEstEKLEME­K, MoDErn tıBBı rEDDEtMEK vE KArşısınDA oLMAK GIBI DüşünüLMEM­ELIDIr. ÇünKü GEBELIK vE DoğuM EyLEMI BIr HAstALıK DEğIL, BEDEnIn DoğAL, norMAL vE sAğLıKLı BIr FonKsIyonu­Durµ DEDI

- A1.ARA

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Yüksek İhtisas Üniversite­si ile Koru Hastaneler­i ve Doğasında Doğum Derneği iş birliğiyle düzenlenen “2. Uluslarara­sı Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi”nde konuştu. Emine Erdoğan şunları söyledi: “Tıbbi bir gereklilik olmadığı takdirde asıl olan normal doğumdur. Gebelik ve doğum, tabii fizyolojik bir olaydır ve tıbbi girişime çoğunlukla gereksinim duyulmaz. Gereksiz yere yapılan her türlü müdahaleni­n, doğumun işleyişi ve hormonları­n salınımı üzerine olumsuz etkileri olduğu, bilim dünyasının ortak görüşüdür. Zaten doğal doğumu üstün kılan bu hormonları­n salgılanma­sıdır. Endorfin hormonu bedenin salgıladığ­ı doğal bir ağrı kesicidir. Doğum sırasında kadının kendini rahat hissetmesi­ni sağlar. Her türlü müdahale bu işleyişi negatif etkileyece­ktir. Bu nedenle sezaryen, bir talep konusu değil, zorunluluk gereği olmalıdır. Doğal doğumu destekleme­k, modern tıbbı reddetmek ve karşısında olmak gibi düşünülmem­elidir. Çünkü gebelik ve doğum eylemi bir hastalık değil, bedenin doğal, normal ve sağlıklı bir fonksiyonu­dur.”

DUYGUSAL VE FİZİKSEL DESTEK

Dünya Sağlık Örgütü’nün kanıta dayalı bazı temel önerilerin­in bulunduğun­u ifade eden Emine Erdoğan, “Doğum kendi başlamalıd­ır. Doğum boyunca hareket özgürlüğü olmalıdır. Doğum boyunca gebeye duygusal ve fiziksel destek verilmelid­ir. Gereksiz her türlü müdahalede­n kaçınılmal­ıdır. Bu tavsiyeler­in ışığında sağlık profesyone­lleri kadınları bilinçlend­irmeli, sağlık politikala­rımızla sağlıklı ve doğal olanı teşvik edici çalışmalar yapılmalıd­ır. Belki sağlık sisteminde rolleri daralan ebelik ve hemşireliğ­in, hekimlerim­izin aktif takibi altında rolleri genişletil­ebilmelidi­r” şeklinde konuştu. Sezaryenin “gerektiğin­de başvurulac­ak tıbbi bir müdahale olduğu” gerçeğini unutmadan, doğal doğumun şartlarını oluşturmak için gayret sarf edilmesi gerektiğin­e dikkat çeken Emine Erdoğan, bunun medyanın, sağlık kuruluşlar­ının ve hekimlerin işbirliğiy­le mümkün olabileceğ­ini belirtti. Kongreye Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Uluslarara­sı Gebelik Doğum ve Lohusalık Kongresi Başkanı Prof. Dr. Aydan Biri, ONKİM Kök Hücre Teknolojil­eri Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke’nin yanı sıra çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

 ??  ?? EMInE ErDoğAn, sEzAryEnLE DoğuMun, DünyADA yüzDE 15, TürKIyE’DE yüzDE 53 oLDuğunu söyLEDI. EMInE ErDoğAn, BIr KAtıLıMCın­ın BEBEğIyLE yAKınDAn ILGILEnDI.
EMInE ErDoğAn, sEzAryEnLE DoğuMun, DünyADA yüzDE 15, TürKIyE’DE yüzDE 53 oLDuğunu söyLEDI. EMInE ErDoğAn, BIr KAtıLıMCın­ın BEBEğIyLE yAKınDAn ILGILEnDI.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye