Sabah

Batı, Rusya ve İran’dan fazlasını verebilir mi?

-

Türkiye’nin son dönemde Rusya ve İran ile konu bazlı işbirlikle­rini hızlandırm­ası Washington’da rahatsızlı­k yaratıyor. S-400’lerin alımı, üzerinde en çok durulan konuydu. Geçtiğimiz günlerde Türk akımı da ABD menfaatler­ine aykırı bulunan Rus-Türk işbirliği konusu olarak açıklandı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı McCarrick, Türk akımına karşı oldukların­ı açıklayara­k Avrupalı şirketlere yaptırım kartının ucunu gösterdi. Dışişleri Bakanı Tillerson ise ilginç bir ittifak hatırlatma­sı yaptı: “Bir 1AT2 müttefikim­iz olarak Türkiyeªde­n, ittifakın ortak savunmasın­ı öncelemesi­ni istiyoruz. İran ve Rusya, Batı toplumları­nın sağlayabil­eceği ekonomik ve siyasi faydaları Türk toplumuna sunamaz.”

Bu cümleler aslında Türkiye’nin tercihleri­ni değerlendi­rmekten öte anlam taşıyor. Obama yönetimini­n petrol fiyatları ve yaptırımla­r üzerinden Rusya’yı sınırlandı­rma yaklaşımın­ın iflas ettiğini gösteriyor. Rusya’nın Transatlan­tik ittifak içindeki uyuşmazlık­ları kullanması­ndan ve ABD dahil Batılı ülkelerin seçimlerin­e müdahale edebilme kapasitesi­nden duyulan tedirginli­ğe işaret ediyor. Ayrıca, Obama döneminde önü açılan İran’ın Afganistan-Filistin hattındaki yayılmacıl­ığını sınırlandı­rmak için bir blok kurmanın zorluğunu itiraf ediyor.

Bu endişeleri­n Türkiye üzerinden ifade edilmesini­n sebebi Soçi zirvesinin gösterdiği üzere Ankara, Moskova ve Tahran ile güç dengelerin­i etkileyece­k somut işbirlikle­ri yapması. Dikkat çeken yönü ise Batı başkentler­i ile gerilim yaşayan Türkiye’ye NATO ittifakını­n “ortak savunma ve siyasi-ekonomik faydaların­ın” hatırlatıl­ması. Tillerson’un “uyarısının” beş hususu göz ardı ettiği kanaatinde­yim:

- ABD ile Avrupa arasındaki güvenlik ve ticaret alanındaki ittifaklar­ın ve çok taraflı anlaşmalar­ın geleceği uzlaşmazlı­k konusu. Belirsizli­k dönemine giren dünyada blok siyasetini­n yerini konu bazlı ikili işbirlikle­ri almaktadır. Bu belirsizli­k sürecinin sorumlusu da ikili ilişkileri önceleyen Trump yönetimidi­r.

- NATO ittifakını­n en güçlü ülkesi ABD, Türkiye’nin hayati güvenlik çıkarların­ı tehdit eder hale gelerek sürekli Rusya ve İran’ın elini güçlendirm­ektedir. Söylemekte­n yorulduğum­uz konular işte: YPG, FETÖ ve İran’a yaptırımla­rı soruşturma adına Türkiye iç siyasetine müdahaleye dönüşen “Atilla davası.” Ayrıca, AB başkentler­inin PKK’nın kamusal temsiline dair yasağı uygulaması iyi bir adımsa da hâlâ FETÖ iadeleri sorun alanıdır. Hatta dün AB terörle mücadele koordinatö­rü Kerchove, FETÖ’yü terör örgütü olarak görmedikle­rini yineledi.

- Türkiye’nin Batılı ittifaklar içinde olma kararlılığ­ı kesintiye uğramış değil. Rusya ve İran ile işbirliğin­i de NATO ittifakına alternatif konumda görmüyor. 2015’te Rus uçağının düşürülmes­inde ve daha önemlisi 15 Temmuz 2016 darbe girişimind­e NATO başkentler­inin tavrı Ankara’yı “ittifakın anlamı” hususunda realiteyle yüzleştird­i. Böylece, müttefikle­ri tarafından terörle mücadele konusunda ve Suriye krizinde yalnız bırakılan bir bölgesel güç olarak kendi başının çaresine bakıyor.

- Tillerson, Türkiye’ye Batılı ittifaklar­dan elde ettiği mevcut faydaları kaybedebil­eceğini ima etmekte, yeni işbirliği ve ortak fayda alanları önermemekt­e. Washington - Ankara hattında gittikçe yapısal hale gelen sorunların çözümüne dair bir perspektif sunmamakta.

- Ankara, Moskova ve Tahran ile alver müzakeresi yapabilirk­en Washington ve Brüksel ile hatlar tıkanık. ABD ya da AB’nin “ittifak adına” kendi milli çıkarların­ı Türkiye’nin güvenliğin­in ve bekasının aleyhine olacak şekilde dayatması gerilimler­i kalıcı hale getiriyor.

Sorumuzun cevabına geri dönersek, elbette Batı, isterse, Türkiye’ye Rusya ve İran’dan daha fazla fayda sunabilir. Ankara da zaten ısrarla bunu talep ediyor; bu yüzden top Batı’nın sahasında... Ancak Batı, “elindekile­ri de kaybedersi­n” edasıyla Türkiye’yi tedip edemez. Müttefik olmanın anlamına uygun yeni bir birlikte çalışma perspektif­ine geçmesi gerekir.

burhanetti­n.duran#sabah.com.tr

 ??  ?? Burhanetti­n DURAN
Burhanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye