Sabah

“PYD/PKK’ya Akdeniz Koridoru sözü verildi”

ABD’nin destekledi­ği SDG’nin eski sözcüsü bölgede oynanan oyunları deşifre etmeye devam ediyor. Eski SDG’li Silo, ABD’nin terör örgütü PYD’ye Akdeniz’e ulaşma sözü verdiğini aktardı

-

PYD/PKK’NIN paravan kuruluşu SDG’nin sözcüsüyke­n kaçan Talal Silo: ABD’li istihbarat yöneticisi dedi ki ‘Eğer siz Deyrizor’a yönelirsen­iz, ABD de SDG ve Suriye Demokratik Meclisi’ne, denize doğru bir nokta sağlama konusunda gereken desteği verir’ bu konuda bize söz verildi.

Suriye’de bir süre terör örgütü PYD/PKK’nın paravan kuruluşu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) sözcülüğün­ü yaptıktan sonra Türkiye’ye kaçan Talal Silo, bölgeye dair önemli açıklamala­ra devam ediyor. Anadolu Ajansı tarafından dün ikinci bölümü yayımlanan röportajda Silo, örgütün “Akdeniz’e çıkış projesi”ne dikkati çekti.

■ Deyr ez Zor’daki çatışmalar­ın arkasında neler yaşandı?

9 Eylül’de (DEAŞ’a karşı SDG adıyla) operasyonu başlattık. Duyurusunu bizzat ben yaptım. Hedef Suriye’nin el-Cezire bölgesinin kalanını ve Fırat Nehri’nin kuzeyini almaktı. Ne bizim ne YPG’nin DEAŞ’a karşı operasyon başlatma imkânımız vardı. Bu operasyon ABD’nin isteğiyle oldu. Hedef bu güçlerin SDG adı altında rejimden önce Bukemal ve Meyadin ilçelerine varmasıydı. Böylelikle Irak ve Suriye arasında bir barikat kurulacakt­ı. ABD başında yardım etmeye çalıştı ama başarısız oldu.

■ PKK, petrolü nasıl işletiyor ? YPG ve PKK, 2012’de Rumeylan’daki petrol kuyularını ele geçirdikte­n sonra işletmeye başladı. Önceleri bu petrolleri, DEAŞ bölgeleri üzerinden ihraç ediyorlard­ı. PKK kadroların­ın Cezire’deki parasal işlerinin sorumlusu Ali Şeyr, Kamışlı’da yaşıyor. PKK elebaşları­yla doğrudan bağlantılı. Petrol anlaşmalar­ı yapmaya yetkili olan kişi. Elde edilen gelirleri sadece o bilir. Bu, PKK’nın sırrıdır. Ali Şeyr, 2012’den beri petrolü dışarıya satıyor. Eskiden satış sadece DEAŞ bölgeleri üzerinden sağlanırdı. Rejim ordusunun subayı elKatırcı, PKK’dan petrol alan genel sorumludur. Hatta Şahin Cilo’nun bile buna müdahale edemeyeceğ­ini söylediler. Petrol konusu örgütün sırrıydı. Sora sora bazı bilgilere ulaştım. Sattıkları petrolün parası, Lübnan bankaların­da kendilerin­e yakın bazı isimlerin hesabına yatıyordu. Sonra para Avrupa’ya aktarılıyo­rdu. İsimlerin hepsi PKK’lı. Konu çok büyük. Her gün yüzlerce tankerle petrol taşınıyord­u.

■ PYD/PKK’nın Suriye’nin kuzeyinden Akdeniz’e çıkacağı bir hâkimiyet koridoru projesinde­n bahsediliy­or. Görüşmeler­de Amerikalı yetkililer­in tutumunu öğrenme şansınız oldu mu ?

Proje değil, bir sözdü. Araştırma merkezinde­n geldiği söylenen bir Amerikalı ile görüştük. Görüşmeyi onlar istemişti. Çok sayıda koruması vardı. Daha sonra ABD istihbarat yöneticisi olduğu ortaya çıktı. Bize dedi ki ‘Eğer siz Deyr ez Zor’a yönelirsen­iz, ABD de denize doğru bir nokta sağlama konusunda gereken desteği v erir’ Bunun için söz verildi. Ancak şu anda Deyr ez Zor’u alma operasyonu başarısız oldu. Asıl mesele köylerin ya da petrol sahalarını­n alınması değil. Şahin Cilo ve SDG’ye (Akdeniz’e çıkış için) söz verildi.

Ben de orada hazır bulundum. Bu operasyon başarıyla sonuçlansa­ydı, zafer kazansaydı­k ABD belki SDG için denize doğru bir koridor açmaya çalışacakt­ı. (Amerikalı istihbarat yöneticisi) ‘Böyle bir oluşumun denize bir erişimi olmazsa, bir geleceğini­n olması mümkün değil’ dedi. Erbil konusunu örnek gösterdi. Petrol nereden ihraç edilecek. ABD söz verdi. Ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

 ??  ??
 ??  ?? Eski SDG’li Silo, PYD/PKK’nın en büyük destekçisi durumundak­i ABD ile yapılan temaslara birçok kez katıldı.
Eski SDG’li Silo, PYD/PKK’nın en büyük destekçisi durumundak­i ABD ile yapılan temaslara birçok kez katıldı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye