Sabah

Siirt’in ‘Altın Kız’ı Evin arkadaşlar­ına örnek oldu

Siirt dışına ilk kez çıkarak katıldığı Türkiye’deki ve uluslarara­sı turnuvalar­da madalyalar kazanan Evin’in sıradışı hayat hikâyesi belgesele konu oldu

- Mustafa Emre SELEK / SABAH

10 çocuklu yoksul bir ailede doğdu Evin Demirhan. 13 yaşında güreşe başladı. Ailesi ‘erkek sporu’ deyip karşı çıksa da, yılmadı. Ekimde Polonya’da dünya şampiyonu olan Evin sayesinde tabu yıkıldı, Siirt’teki kızlar da güreşe başladı.

Polonya’da 21-26 Kasım arasında düzenlenen U23 Dünya Güreş Şampiyonas­ı’nda 48 kiloda altın madalya kazanan 22 yaşındaki milli sporcu Evin Demirhan, Siirt’te 10 çocuklu yoksul bir ailede doğdu. Hayat hikayesiyl­e dikkat çeken Evin, ailesine katkıda bulunmak ve kendine güzel bir hayat kurmak adına güreşle tanıştı. Siirt dışına ilk kez çıkarak katıldığı ilk yarışmada Türkiye birincisi oldu. Hayatı belgesel oldu, belgesel Antalya Film Festivali’nde ödül aldı. Milli sporcu Türk kadın güreşinde Avrupa ve Dünya şampiyonal­arında 16 madalya ile en fazla madalya kazanan güreşçi oldu. Siirt Üniversite­si Beden Eğitimi Öğretmenli­ği 4. sınıf öğrencisi Evin Demirhan, 1995’te terörün gölgesinde­ki Güneydoğu’da Siirt’te dünyaya geldi. Babası hastanede memur, annesi ise ev hanımıydı. Yaz tatilini değerlendi­rmek için evinin yakınındak­i spor salonuna gidip gelmeye başlayınca 13 yaşında güreşle tanıştı. Ailesinin, özellikle de ağabeyinin karşı çıkmasına rağmen antrenörün­ün ikna etmesiyle 2009’da Türkiye Şampiyonas­ı’na katıldı. Ancak bu, Evin için Siirt dışına ilk kez çıkmaktı. Buna karşın ilk kez katıldığı şampiyonad­a Türkiye Birincisi oldu. Bunu da, “Daha çocuktum ve ailemden ilk defa ayrı kalmıştım. O dönem akıttığım hasret gözyaşları­nın karşılığın­ı şimdi madalyalar­la almak tarifsiz bir duygu” sözleriyle aktardı. Bu başarısı Evin’e Milli Takım’ın kapısını açtı.

‘HEDEFİM TOKYO’

2010’da Avrupa Şampiyonas­ı’nda, 2011’de ilk kez katıldığı madalyayı kazanan milli sporcu Bu yıl Polonya’da Dünya birincisi olma başarısı gösterdi. Böylece Evin Demirhan, Avrupa ve Dünya şampiyonal­arında 16 madalya ile en fazla madalya kazanan güreşçi oldu. Başarıları­nda annesinin yerinin çok özel olduğunu ifade eden güreşçinin hedefi 2020 Olimpiyatl­arında Tokyo’da madalya kazanmak.

 ??  ?? Başarısı belgesele konu olan Evin’in şimdiki hedefi Tokyo Olimpiyatl­arı.
Başarısı belgesele konu olan Evin’in şimdiki hedefi Tokyo Olimpiyatl­arı.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye