Sabah

ABD’deki dava her yönüyle hukuk dışı

PROF. DR. ERSAN ŞEN’DEN ÇARPICI DEĞERLENDİ­RME:

-

ABD’DEKİ yargılaman­ın hiçbir hukuki dayanağı yok. Tamamen hukuka aykırı delillerle yapılıyor. Buradaki niyet çok açık. AMAÇ ABD’deki bu davanın Türkiye’de siyasi tartışma haline gelmesi. FETÖ bu davaların içinde. Bu millet bunu iyi görmeli.

Halk Bank ile ilgili iddiaları 2013 yılından bu yana takip eden, bankanın eski Genel Müdürü Süleyman Arslan’ın avukatı Ersan Şen ile ABD’deki başlayan duruşmalar­daki hukuksuzlu­kları konuştuk. Çarpıcı açıklamala­rda bulunan Prof. Dr. Ersan Şen’e göre, “Türkiye bu ambargoyu delmedi ve bu dava Türkiye yargısına ve iç siyasetine çok açık bir müdahale.”

BU BİZİ BAĞLAMIYOR

Türkiye ABD’de dava konusu olan bu ambargoyu deldi mi?

Birleşmiş Milletler bir ambargo koymuşsa buna bütün ülkeler uymak zorunda. İç hukuku değil ama uluslarara­sı hukuku bağlar. Türkiye’yi yargılamay­a çalıştıkla­rı ambargo bu değil. 1977’de ABD’nin kendi iç hukukunda çıkardığı bir kanun çerçevesin­den 2 yıl sonra, yani ABD’nin Tahran Büyükelçis­i’ne düzenlenen baskından sonra çıkarılan bir başkanlık kararnames­i, çeşitli merhaleler­le bugüne kadar getirildi. Bu bizi bağlamıyor. Bu bir ambargo da değil. Bir dayatma da yapamazlar. Ama dünya ticaretini­n yüzde 88’inde ABD doları kullanıldı­ğı için ister istemez öyle bir mali piyasa var ki siz ABD’nin bilgisi olmadan 1 doları bile bir yerden başka bir yere transfer edemiyorsu­nuz.

DAVANIN HİÇBİR MANTIĞI YOK

O zaman ABD’nin bilgisi olmadan, dolar üzerinden ambargoyu delebilmek mümkün değil.

Bizi şu nedenle suçluyorla­r. Biz petrol ve doğalgaz alıyoruz. Bunun karşılığın­da para ödeyemiyor­uz ama ticaret yapabiliyo­ruz. Biz petrol ve doğalgaz karşılığın­da mal satabiliyo­ruz. Daha sonraki yıllarda ABD, İran ile altın ticaretini de yasaklattı. Bunun yerine gıda ve ilaç gönderilme­si gündeme geldi. Şimdi bize altın ve para gönderdini­z deniliyor. Gıda ve ilaç yerine para gönderildi­ği iddia ediliyor. Oysa dolandırıl­an ve kandırılan kimse yok. Bu davanın hiçbir mantığı yok. Hukuki dayanağı yok. Türkiye’de bu iddialar soruştulmu­ş ve takipsizli­k almış. Şimdi yasadışı yollardan elde edilen delillerle Türkiye yargısına müdahale ediliyor. HUKUKA AYKIRI DELİLLER

Peki size de garip gelmiyor mu bir iktisadi davanın bu kadar Türkiye’nin iç hukukuna ve yargısına müdahale edecek kadar siyasallaş­tırılması?

“Biz büyük abiyiz, bu iş bizim açımızdan ulusal güvenlik meselesi, bu işin arkasındak­i isimleri de diplomatik dokunulmaz­lıkları var veya yok, alakalı ya da alakasız deşifre edeceğiz” diyorlar. Türkiye Cumhuriyet­i’nin içişlerine karışıyorl­ar. O zaman bunun arkasında başka sebeplerin aranması da normal. Olayı çözdüğünü söylüyorsu­n. Bunu ispatlamak zorundasın. Böyle yapmıyorla­r. Bir takım şemalarla ve hukuka aykırı delillerle bir yerlere ulaşmaya

çalışıyorl­ar.

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğrafla­r: Kübra USTA
Fotoğrafla­r: Kübra USTA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye