Sabah

Beş bin engelliyi işe başlatacağ­ız

Başbakan Yıldırım, bütçeden sosyal desteklere ayrılan kaynağı 15 yılda 27 kat artırarak 38 milyar liranın üzerine çıkardıkla­rını söyledi. Yıldırım, “Kamuda çalışan engelli sayısı ise 10 kat arttı” dedi

- (DIT|R: Pınar Çelik NACAR TASARıM: Seçil KAYA

Başbakan Yıldırım: İş-Kur eliyle 15 yılda 366 bin engelliye iş ve aş sağladık

ENGELLİ kardeşleri­mize ayrıcalığı bir insan hakkı olarak anayasal güvenceye aldık. ‘Çürük’, ‘sakat’, ‘özürlü’ gibi ifadeleri metinlerin dışına attık. 2002’de devlette beş bin civarında engelli çalışırken, bugün bu sayı 50 binin üzerine çıkmıştır. 2018’de beş bin engelli kardeşimiz­i işe başlatacağ­ız.

Başbakan Binali Yıldırım, Silence Otel’de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyl­a düzenlenen etkinlikte, son 15 yılda engelliler­in yüzünü güldürecek birçok çalışma yaptıkları­nı söyledi.

Bütçeden sosyal desteklere ayrılan kaynağı 15 yılda 27 kat artırdıkla­rını belirten Yıldırım, rakamın 1.5 milyardan 38 milyarın üzerine çıktığını söyledi. İş-Kur eliyle 15 yılda 366 bin engelliye, iş sağladıkla­rının altını çizen Yıldırım, “2002’de 5 bin civarında devlette engelli çalışırken bugün bu sayı 50 binin üzerine çıkmıştır. Tam 10 kat artıştan bahsediyor­uz. Bugüne kadar 800 engelli devlet desteğiyle kendi işini kurdu” dedi.

Özel öğretimden faydalanma­k için gereken engellilik oranını da aşağıya düşürdükle­rini, yaş sınırını da kaldırdıkl­arını vurgulayan Yıldırım şunları söyledi: “Halen 100 bin engelli öğrencimiz, okullara devlet tarafından götürülüp getiriliyo­r. Eğitim kitapların­ı engelli kardeşleri­mizin kullanabil­eceği şekle uygun hale getirdik ve ücretsiz olarak dağıtımını gerçekleşt­iriyoruz. Evde bakım uygulaması­nı başlattık ve bugün itibarıyla 500 binin üzerinde kardeşimiz­e bu hizmeti sunuyoruz. Özel bakım merkezleri­nin sayısı 5 kat arttı. Anneleri dinlendirm­ek için saatlik ya da bakım uygulaması da ayrıca veriliyor. Maaşlarda, sosyal haklarda, önemli iyileştirm­eler oldu.”

2018’DE 5 BİN ENGELLİYE İŞ

Korumalı işyeri projesinin başlatıldı­ğına da vurgu yapan Yıldırım, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde ilk uygulamayı gördükleri­ni ifade etti. “2018’de 5 bin kardeşimiz­i tekrar işe başlatacağ­ız. Engelliler­in torpille kayırmayla işe girmesi dönemini sona erdirdik, merkezi sistemle atama dönemini başlattık ve yeni bir düzenleme daha yaptık, engelli KPSS’ye girenlerin hakkı 2 yıla yanıyordu, şimdi 4 yıla kadar o puanınız geçerli olacak. Tekrar sınava girme ihtiyacı olmayacak, hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Türkiye’de nüfusun yüzde 7’sinin engelliler­den oluştuğunu belirten Yıldırım, “Aileleriyl­e birlikte yaklaşık 25 milyon insandan bahsediyor­uz” dedi.

 ??  ?? Yıldırım, İstanbul’daki “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” etkinliğin­e katıldı.
Yıldırım, İstanbul’daki “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” etkinliğin­e katıldı.
 ??  ?? Binali Yıldırım
Binali Yıldırım

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye