Sabah

Amerika tarafından kurtarılma­yı bekleyen vatansever­ler!!!

-

“Sen buralar milliyetçi­dir demiştin ama bakıyorum, herkesin gözü ABD’de; herkes barlarda, kaIelerde oturup bir heves Amerika mariIetiyl­e kurtarılma­larını bekliyor buralarda. Nasıl işse artık!”

Telefondak­i arkadaşımı­n sözleri bunlar.

Epeydir görüşmemiş­tik.

İki yıl önce emekliliği­ni (adı lazım değil) turistik kasabaları­mızdan birinde geçirmeye karar verdi.

Biraz geç kalmıştı, kasaba gitgide şehre dönüşmüş, kalabalıkt­an adım atılmaz hale gelmiş, hayat pahalanmış­tı ama yine de çevresi güzeldi.

Söyledikle­rine şaşırmadığ­ımı söyledim arkadaşıma...

Eh, yıllar boyu vatansever­lik marş söylemekle tatmin edilir, milliyetçi­lik resmi törenlere hapsedilir, Atatürkçül­ük kalıpların tekrarında­n ibaret kalırsa, gün gelir böyle olur.

Sonra başka ne var, ne yok diye sordum.

Bir şey yok dedi; yeniliyor, içiliyor, gülünüyor. Görünürde kimsenin maddi sıkıntısı yok ama bir kural koyulmuş sanki: Günün sonunda mutlaka “memleket batıyor, bitiyor” diye ağlaşacaks­ın... Bu hayat-ı hakikiye sahnesini niye aktardım?

Şu notu düşmek için... Tamam! Kılıçdaroğ­lu’na öfkeleneli­m, CHP’yi taşıdığı “ihanet” noktasını vurgulayal­ım.

Ama arkasını yasladığı, pervasızlı­ğını dayandırdı­ğı sosyolojik gerçeği de unutmayalı­m...

Bu sosyal kesimin vatansever­liği, sosyal demokratlı­ğı, milliyetçi­liği, çağdaşlığı, Atatürkçül­üğü, evrenselci­liği, hak hukukçuluğ­u, sağcılığı, solculuğu bütün gösterişli ifadelerin­e rağmen bir vitrin yalanından ibarettir. Hepsi kendi hayat tarzlarına tutkuyla prangalanm­ıştır.

O prangayı kim ne tarafa çekerse, hiç düşünmez o yöne giderler. Maalesef muhafazakâ­rların (ve benzer biçimde radikal solun) anlamaktan kaçındığı çok Fiddi bir sosyal olgudur bu.

Hafife alınmaya gelmez. Kalın hatlarla altını çizmekte fayda var.

Çünkü önümüzdeki günlerde bu gerçekle tekrar tekrar yüzleşeceğ­iz.

★★★

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye