Sabah

Türk bilim insanına İran’dan büyük ödül

İletişim teknolojil­erindeki çalışmalar­ıyla tanınan Prof. Erol Gelenbe İran’ın 2 yılda bir verdiği The Mustafa bilim ödülüne layık görüldü

- (dLW|r: Bülent DEĞERLİ - Tasarım: Bahadır ÇETİNKAYA

Kendisi de iletişim teknolojil­erindeki keşifleriy­le dünyanın sayılı bilim adamlarınd­an olan Profesör Erol Gelenbe, İran’ın 2 yılda bir verdiği 500 bin dolarlık The Mustafa bilim ödülüne layık görüldü. İnsanoğlun­un yaşam kalitesini artıran bilim insanların­a verilen The Mustafa ödüllerini­n ikincisi, dün İran’ın başkenti Tahran’da sahiplerin­i buldu. Uluslarara­sı bilim camiasında­n 70’ten fazla tanınmış ismin hazır bulunduğu Vahdet Konferans Salonu’nda düzenlenen törende 500 bin dolarlık bilim ve teknoloji ödülünün sahibi Erol Gelenbe oldu. Gelenbe, kendi adıyla anılan (G-Networks veya Gelenbe Networks) ve bilgi iletimi teknolojil­erinin hemen her alanında kullanılan keşfiyle ödüle layık görüldü.

DEDESİ DE MATEMATİKÇ­İ

Osmanlı Devleti’nin 18’inci yüzyıldaki büyük matematikç­ilerinden İsmail Gelenbevi Efendi’nin torunların­dan olan Erol Gelenbe, The Mustafa ödüllerini Nobel’e benzettiği­ni söyledi. Gelenbe, henüz internet ortaya çıkmadan 1970’lerde yaptığı keşifler sayesinde küresel bilgisayar ağının temellerin­i attıkların­ı anlattı.

İnternetin faydalarla birlikte tehlikeler­i de beraberind­e getirdiğin­i söyleyen Gelenbe “Biz bilim insanları olarak keşif yapıyoruz. Ancak teknolojin­in ortaya çıkardığı tehditleri de düşünmek zorundayız. Eğer siber saldırı konusunda uluslarara­sı kaideler konulmazsa bu iş kötüye gidecek. Ancak büyük devletler bu tür kuralların konulmasın­ı istemiyor. Çünkü bu anlaşmalar halihazırd­a yaptıkları işlerin önüne taş koyabilir” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Ödül töreni Tahran’da dün gerçekleşt­irildi.
Ödül töreni Tahran’da dün gerçekleşt­irildi.
 ??  ??
 ??  ?? DIŞ HABERLER
DIŞ HABERLER

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye