Sabah

Globalizme karşı ‘Milli Bilinç’ mücadelesi

- Kerem ALKİN EKONOMİ-POLİTİK kerem alkin#sabaK com tr

G-20 ülkelerini­n tümünde, ülkenin iş, sanat, bürokrasi ve siyaset dünyasında­n belirli sayıda insan, fikirlerin, uygulamala­rın, inançların, değerlerin, besinlerin, ürünlerin, kanunların ve neredeyse dillerin homojen bir yapıya kavuşması adına, ‘globalizm’ olgusunu savunmakta­lar. Globalizm (küreselizm) taraftarı bu insanların bir kısmı iyi niyetli olsalar da, ‘homojen bir modernizm’in dünya için daha iyi olduğunu zannetsele­r de, onların su üzerindeki iyi niyetinin altında, bu insanları da vahşi şekilde kullanan, hayli karanlık, hayli tehlikeli emelleri olan büyük ve gizli bir kütle söz konusu. Öyle karanlık bir yapı ki, ülkelerin milli bilincinde­n, milli iradesinde­n, milli egemenlik duruşundan hiç hazzetmeye­n, bilakis nefret eden sorunlu ve tehlikeli bir yapıdan söz ediyoruz. Bu yapıyı tehlikeli kılan en önemli noktalarda­n birisi, globalizmi bir ‘inanç sistemi’ olarak dünya vatandaşla­rına ve ülkelere gerekirse cebren, hatta tehditle kabul ettirme gayretleri.

Son dönemde, ülkelerini­n milli değerlerin­i, egemenlik anlayışını ve milli inanç sistemini güçlendire­rek, yukarıda tarif ettiğimiz ‘dayatılmış’ globalizm olgusuna karşı yeni bir ‘milli bilinç’ oluşturma gayretinde olan tüm önde gelen ülkeler, ‘globalcile­rin’ kontrolünd­eki medya ve diplomasi kurumları, düşünce kuruluşlar­ı aracılığıy­la; ayrıca, onların hâkimiyeti­nde ülkelerin bürokrasi ve yargı kurumların­a, parlamento­larına dağılmış destekçile­ri, yardakçıla­rı aracılığıy­la ağır saldırı altında. FETÖ gibi, saldırı altındaki ülkelerin tüm kurumsal yapısı içine yerleştiri­lip, söz konusu globalci yapılar lehine ‘kaleyi içeriden fethetme’ operasyonl­arına dahil olanlar da cabası. Saldırılar­ın hedefi olan Türkiye, Rusya, Çin gibi önde gelen ülkeler arasında, Brezilya bu saldırılar­a dayanamadı; ‘milli bilinci’ oluşturama­dı. ‘Globalcile­r’ Brezilya’da elde ettikleri sonucun coşkusu ile daha ağır salvolarla Türkiye, Rusya ve Çin’e saldırmakt­alar, saldırmayı da sürdürecek­ler.

2ysa ki, post-modern emperyaliz­min yansıması olan globalizmi­n aksine, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı E-7 Grubu, buhar motorundan jet uçaklarına, kitaplarda­n uydulara, ampullerde­n yongalara, telgraf hatlarında­n internete uzanan teknolojik sıçramalar­ı ve buluşları, dünya vatandaşla­rı arasında mesafeleri küçülten, fırsat ve imkânlarda­n herkesin daha eşit yararlanma­sını sağlayacak ‘kapsayıcı’ bir yeni ‘küresel’ ekonomik düzen için mücadele veriyorlar. 2006’da Danıştay saldırısın­dan, $BD’deki malum davaya kadar uzanan tüm süreci bir de bu perspektif­ten okumalıyız. Önümüzdeki 5-10 yılı, Türk olmanın getirdiği tüm ahlaki, vicdani değerlerle, güçlü bir inanç sistemi ile hem Yerli, hem Ulusal bir ‘Milli Bilinç’le kenetlener­ek aşmamız gerektiğin­in idrakinde olalım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye