Sabah

6 milyar $’lık 'CELIK' yatırım

&ezayir’e milyar dolar yatırarak bir Türk firmasının en büyük yurtdışı operasyonu­na imza atan Tosyalı’nın firma değeri yıl sonunda 10 milyar doları bulacak

- Şeref OĞUZ CEZAYİR

6

5 yıl önce soba borusu üretimi ile başlayan Tosyalı’nın hikâyesi, Türkiye’nin en büyük demir çelik fabrikalar­ıyla devam etti. Şirket şimdi de 6 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’nin yurtdışınd­aki en büyük sanayicisi oluyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Fuat Tosyalı, Cezayir’in petrokimya­dan bu tarafa en büyük sanayi yatırımı Tosyalı Algerie için şu ana kadar 2 milyar 250 milyon doları aşan bir yatırım yaptıkları­nı söyledi. 2010’da başlayan Cezayir macerasını­n, fabrikanın dördüncü fazının 2 milyar doları aşan bir yatırımla devam edeceğini söyleyen Fuat Tosyalı, “Dördüncü faz 2 ikişer milyar dolarlık iki modülden oluşacak. Biz dördüncü etabı 2 milyar dolar diye açıklıyoru­z. Yatırımlar­ımızın toplamı 6 milyar doları geçecek” dedi.

EN BÜYÜK YATIRI0

2018 sonunda üçüncü etap yatırımlar­ını tamamlayac­aklarını belirten Tosyalı, yatırımı “Türkiye’nin yurtdışınd­aki en değerli varlığı” olarak değerlendi­riyor. Tosyalı, “Madenden, cevherden çelik üretimine başlamış olacağız. Bu aynı zamanda bir Türk şirketinin yurtdışınd­aki madende yine en büyük yatırımı. Türkiye içinden de özel sektörün sıfırdan yaptığı bir maden yatırımı yok. Kardemir, Erdemir, İsdemir hep devlet yaptı. Sonra özelleştir­ildi. Bunu ilk defa biz yaptık. Şu an burada kurduğumuz spiral boru fabrikası; özellikle hem Cezayir’in hem de Afrika’nın bütün petrol, doğalgaz ve su iletim hatlar için boru üretecek kapasitede olacak. Birçok projeyi de takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

İHRACAT BAŞLIYOR

Afrika’nın geleceğine çok güvendiğin­in altını çizen Tosyalı şunları söyledi: “Cezayir kalkınmakt­a olan ülkelerin önde gideni. Dünyadaki bütün ekonomik türbülansl­ara rağmen kendi hidro karbür kaynakları sayesinde etkilenmiy­or. Ekonomik manada iyi de yönetildiğ­i için gerçekten büyüme hızını azaltmadan sürdüren bir ülke. İstikrarlı bir siyasi yapısı var. Geçmişte Arap baharı gibi siyasi gelişmeler­den de etkilenmed­i, stabil durumunu hep korudu. Şu an ihracat yapacak kapasitemi­z yok. Üretimimiz­i zaten iç piyasada tüketiyoru­z. Ama 2018’den itibaren Afrika’nın alt tarafların­daki sahraaltı Afrika’da mal verebilece­k duruma geleceğiz. İnşaat demiri ve filmaşin satacağız.”

 ??  ?? CEZAYİR’İN 2ran kentinde çöl ortasında 7 kilometrek­arelik alana kurulu Tosyalı Algerie tesisleri bölgenin istihdam ve bayındırlı­k merkezi haline geldi. Bu tesisler sadece Cezayir’in değil tüm Afrika’nın demir-çelik, boru ve sac ihtiyacını karşılayac­ak.
CEZAYİR’İN 2ran kentinde çöl ortasında 7 kilometrek­arelik alana kurulu Tosyalı Algerie tesisleri bölgenin istihdam ve bayındırlı­k merkezi haline geldi. Bu tesisler sadece Cezayir’in değil tüm Afrika’nın demir-çelik, boru ve sac ihtiyacını karşılayac­ak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye