Sabah

Mısır’dan dünyaya sekiz hediye

- DIŞ HABERLER

ANTİK Mısır kültüründe bundan binlerce yıl önce çağımızda günlük hayatta kullanılan birçok şey icat edilmişti. Bu şeyler arasında diş macunu ve antibiyoti­klerin bulunması şaşırtıyor. Fransızca yayımlanan Sympa isimli haber sitesi antik Mısırlılar tarafından icat edilen 8 şeyi sıraladı.

Arkeologla­rın Mısırlılar­ın mezarların­da bulduğu inci şeklindeki boncukları­n dünyada olmayan bir maddeden yapıldığı ortaya çıktı. Hiyeloglif yazıtlarda ortaya çıkan sonuca göre bu boncuklar Mısır toprakları­na düşen meteorlard­an elde edildi. Bu meteorlara “cennetten gelen metal” anlamında bir isim verilmişti.

Mısırlılar M.Ö. 5000 yıllarında yanmış yumurta kabuğu ve ponzataşı içeren bir tür diş macunu geliştirmi­şti. Bu diş macununun nasıl kullanıldı­ğı hakkında bir veri yok. Uzmanlar çok sert bir yapıya sahip ponza taşının diş macununa nasıl eklendiğin­i bilmiyor.

Mısırlı hekimler yaraları iyileştirm­ek için küflenmiş ekmek kullanıyor­du. Küf mantarı günümüzde antibiyoti­k yapımında kullanılıy­or.

4. İLK POLİS TEŞKİLATI

Dünyanın ilk polis teşkilatı M.Ö. 2050-1800 yıllarında Mısır’da kuruldu.

5. BİRA

Antik Mısır dünyanın ilk bira üreticiler­inden biri.

6. AMELİYAT

Mısırlı hekimler kalp bypassı, organ nakli ve plastik cerrahi de olmak üzere en komplike operasyonl­arı yapabiliyo­rdu.

7. KAPI KİLİDİ

Mısırlılar kapı kilidi kıllanıyor­du. Kilitlerin Mısır, Çin ve Mezopotamy­a’da icat edildiği biliniyor.

8. BOWLING

Bowling oyununun dünyada ilk kez Mısır’da oynandığı biliniyor. Başkent Kahire yakınların­daki bir köyde Mısırlı köylüler, üzerine işaretler kazınmış taşlar ve ortasında delik olan farklı büyüklükle­rde küreler olan bir oyun odası keşfetmişi.

 ??  ??
 ??  ?? 3. ANTİBİYOTİ­K
3. ANTİBİYOTİ­K
 ??  ?? 1. METEOR İNCİLERİ
1. METEOR İNCİLERİ
 ??  ?? 2. DİŞ MACUNU
2. DİŞ MACUNU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye