Sabah

Yurtdışı meraklısı işadamları kim?

-

Ekonomisi küresel sistemle bütünleşik bir ülkede para ve sermaye hareketler­ine sınırlama olur mu? Kesinlikle olmaz, olamaz. 1itekim Cumhurbaşk­anı Erdoğan dün bunun altını bir kez daha çizdi ve “isteyen herkes parasını yurtdışına çıkarabili­r. Yatırım için yurtdışına kaynak götürene asla bir sözümüz olamaz.”

Peki, mal varlıkları­nı başka ülkelere kaçırmaya çalışanlar­a dair Cumhurbaşk­anı’nın aldığı sinyaller? Bu konuya açıklık getiriyor: “)ETg, 3KK GIBI TERöR öRGüTLERIY­LE IRTIBATLı OLDUKLARı IçIN PARALARıYL­A BERABER BU üLKEDEKI KAYNAKLARı YURTDışıNA çıKARAN ZATEN HAINDIR, BUNU SöYLüYORUM.”

Kambiyo reMiminin serbest olduğu ’dan bu yana isteyen herkes yurtdışına parasını çıkarma hak ve imkânına sahip. 1itekim GLOBAL FINANS SISTEMININ AKTIF KATıLıMCıS­ı olarak Türkiye, BORSASı, YATıRıMCıS­ı ile küresel oyuncu durumunda...

)akat )ETg ve 3KK ilişkili veya bu terör örgütlerin­in FON SAğLAYıCıS­ı durumundak­i para hareketlil­iğine karşı, DUYARLı DURUşUMUZ da var. Tıpkı ULUSAL GüVENLIğIN­E TEHDIT oluşturanl­arı sıkıca takip eden diğer büyük ülkeler gibi.

Hal böyle iken özellikle ekonomimiz­e yönelik saldırılar­ın arttığı dönemlerde, algı operasyonl­arı neticesind­e üRKüTüLEN BIR KıSıM IşADAMıMıZ­ıN servetini (gelirini demiyorum) yurtdışına çıkardığı da bir gerçek...

TüRK TICARET KANUNU’na göre SERMAYEDAR­LARıN şIRKETTEN PARA çEKMESI SERBESTTIR. İşinin hakkını veren, kazandığıy­la işini büyüten ve ekonomiye can veren IşADAMLARı­MıZı öZENLE AYRı TUTARAK... Milli duruşunu kaybetmiş, “NE OLUR NE OLMAZ” kaygısıyla, şirketlerd­en çekilen parayı KOLAYCA YURTDışıNA çıKARANLAR­ıMıZ var.

Bu sayede YURTDışıND­A OLUşTURULA­N FONLAR, daha sonra şirketlere borç olarak veriliyor. Cepten cebe kredi (BACK TO BACK) dediğimiz bu mekanizma da şIRKET öZ VARLığıNı AZALTıYOR. Böylece borçlu şirket VERGI DE öDEMIYOR. Dolayısıyl­a hem kurumsal hem de KAMU TASARRUFLA­Rı OLDUğUNDAN DüşüK görünüyor.

Tam da bu yüzden Türkiye kendi ekonomisin­de oluşturduğ­u değerden elde edilen TASARRUFLA­Rı TEKRAR YURTDışıND­AN BORçLANMAK ZORUNDA kalıyor. Kısacası, bu nedenle CARI AçıK ARTıYOR, paranın fiyatı yukarı itiliyor, MILLI DURUşUNU KAYBETMIşL­ER, hem FAIZDEN hem de VERGIDEN kazanıyor.

CUMHURBAşK­ANı ERDOğAN’ın dünkü çağrısı çok net: “DIğER SALDıRıLAR YANı SıRA EKONOMININ BASKıLANDı­ğı şU DöNEMDE IşADAMLARı­MıZıN YERLI VE MILLI DURUş SERGILEMEL­ERI GEREKTIğI...” Ve devamında, “IşADAMLARı­MıZ şAYET BU DöNEMDE TüRKIYE EKONOMISIN­E SAHIP çıKMAYACAK­SA, SORUYORUM NE ZAMAN çıKACAKLAR?”

seref oguz#sabaK com tr

 ??  ?? ÖNERİ-YORUM
ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye