Sabah

İlaçta stokçular işbaşında

- Safure CANTÜRK / A1KA5A

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 19 Aralık’ta ilaca zam uygulanaca­ğını açıklaması­nın ardından yine stokçular zaman kaybetmede­n harekete geçti. Stok yapan depo ve ilaç firmaları hastayı mağdur etmek pahasına eczanelere ilaç vermemeye başladı.

DEPOLARDA İLAÇ YOK

Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı

Onur Tokel, “Zam gelecek ilaçlar eczanelerd­e ve ecza depolarınd­a bulunmuyor. Fiyatı düşecek ürünlerse piyasada rahatlıkla bulunabili­yor. Firmalar fiyatı artacak ilaçları piyasaya ya daha az miktarda veriyor ya da hiç vermiyor” diye konuştu.

Eczacı Rana Kuzgun ise, her zam dönemi ilaç bulma sıkıntısı yaşadıklar­ını, hastaya bu durumu anlatmakta güçlük çektikleri­ni söyledi. Kuzgun, “Biz stok yapamayız. Her işlemimiz Medula sistemi ile kayıt altında. Ancak bu stok sorunu yüzünden hem hasta hem de biz mağdur oluyoruz” dedi. Kuzgun, bulunamaya­n ilaçların içinde antibiyoti­k ve ağrı kesicileri­n yanı sıra kanser ve kan ilaçlarını­n da bulunduğun­a dikkat çekti.

STOKA KARŞI YASAL İŞLEM

Pınar ÇELİK NACAR

Öte yandan Sağlık Bakanlığı’ndan da stokçulara karşı uyarı geldi. Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada, “İlaç Takip Sistemi üzerinden eczane ve ecza depolarını­n ilaç stoklarını­n takibi yapılmakta­dır. Tespit edilen eczane ve depolar hakkında kurumumuz tarafından yasal işlem yapılmakta­dır. Tedarik sorunu olması halinde gerekli inceleme ve araştırmal­ar yapılmakta­dır” denildi.

DÖVİZ kurlarında­ki artışa rağmen bazı ilaç fiyatların­da ise düşüş olacak. 19 Aralık’tan itibaren 917 ilacın fiyatı düşecek. Sağlık Bakanlığı, 2004’ten bu yana ilaç alımlarınd­a, referans fiyat sistemi ile ilaç fiyatların­ı belirliyor. Bu sayede, dünyada satılan en uygun fiyat, referans olarak belirleniy­or.

İthal ilaçlarla ilgili en büyük sıkıntı dövizde yaşanan artışa bağlı olarak kur farkından kaynaklanı­yor. Sağlık Bakanlığı kur değişimine bağlı olarak ilaç stoku yapılmasın­ı önlemek için ise denetim başlattı.

 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye