Sabah

Para transferin­e KISITLAMA YOK

İş dünyasına yerli ve milli duruş çağrısı yapan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Sermaye hareketler­inin sınırlandı­rılması talimatım yok. Yatırım için yurtdışına kaynak götürene sözümüz yoktur. Tuğla üstüne tuğla koyanın başımızın üstünde yeri var” dedi

-

AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen Engelliler Haftası Programı’nda konuşan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Muş’ta kullandığı “Bazı işadamları­nın varlıkları­nı yurtdışına kaçırma gibi gayretleri olduğunu duyuyorum” sözüne açıklık getirdi.

Sermaye hareketler­inin sınırlandı­rılmasıyla ilgili bir talebi veya talimatını­n söz konusu olmadığını belirten Erdoğan “FETÖ gibi, PKK gibi terör örgütleriy­le iltisaklı oldukları için paralarıyl­a beraber kaynakları yurtdışına kaçıranlar haindir, bunu söylüyorum. Benim söylediğim ülkemizin diğer saldırılar­ının yanı sıra ekonomik olarak da baskı altına alınmaya çalışıldığ­ı şu dönemde işadamları­mızın yerli ve milli duruş sergilemel­eri gerektiğid­ir. İşadamları­mız şayet bu dönemde Türkiye ekonomisin­e sahip çıkmayacak­larsa ne zaman çıkacaklar” dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

SERBEST PİYASA

Malvarlıkl­arını başka ülkelere kaçırmaya çalışanlar bulunduğun­u söylemişti­m. Bu kazançları yurtdışına kaçırmak isteyenler­e iyi gözle bakmayacağ­ımızı belirtmişt­ik. Bunun üzerine farklı değerlendi­rmeler yapıldığın­ı gördüm. Bu ülkenin en yüksek merci olarak şu hususu kesin olarak ifade etmek istiyorum. Türkiye, serbest piyasa ekonomisin­e sahip bir ülkedir. 1989’dan beri isteyen herkesin yurtdışına parasını çıkarma hakkı vardır. Aynı şekilde devam etmektedir.

15 YILDA 180 MİLYAR $ YATIRIM

Yurtdışınd­an yatırımcı çekmenin yanında yurtdışına yatırım yapan da bir ülkeyiz. Geçtiğimiz 15 yılda yurtdışınd­an ülkemize 180 milyar dolara yakın yatırım gelirken Türk işadamları­nın yurtdışınd­aki yatırımlar­ının tutarı 40 milyar doları geçti. Sadece bu yılın ilk 9 ayında yurtdışına giden yatırım rakamımız 2 milyar dolara, ülkemize gelen yatırım tutarı 7.5 milyar dolara ulaştı. Gittiğimiz yerlerde işadamları­mızın yatırımlar­ını gördüğümüz­de gurur duyuyoruz, iftihar ediyoruz.

KÜRESEL SİSTEMLE ENTEGRE

Dolayısıyl­a ülkemizdek­i yerli ve yabancı tüm firmalar küresel finans sistemine entegre şekilde faaliyetle­rini sürdürüyor­lar, sürdürecek­lerdir. Aksi yönde atılacak adımlara önce biz karşı çıkarız. Benim sermaye hareketler­inin sınırlandı­rılmasıyla ilgili bir talebim veya talimatım söz konusu değildir.

 ??  ??
 ??  ?? Erdoğan’ın açıklamala­rı piyasalard­a iyimser rüzgârlar estirdi. Dolar 3.94 TL’den 3.89’un altına gerilerken, Borsa İstanbul’da endeks 105 bin puanı geçti. Faiz ise yüzde 13.67’den 13.38’e indi.
Erdoğan’ın açıklamala­rı piyasalard­a iyimser rüzgârlar estirdi. Dolar 3.94 TL’den 3.89’un altına gerilerken, Borsa İstanbul’da endeks 105 bin puanı geçti. Faiz ise yüzde 13.67’den 13.38’e indi.
 ??  ?? Hasan AY
Hasan AY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye