Sabah

PYD, ABD’den bağımsız hareket etmiyordu

-

● ABD ile ilk temasınız nasıl oldu? (SDG sözcülüğün­e getirilinc­e) Benimle Suriye dışında görüşmek istediler. Erbil’e götürdüler. ABD üssünde iki gün kaldım. İşlerin koordinasy­onu ve basın çalışmalar­ı üzerine konuştuk.

● Amerikalı üst düzey yetkililer­le doğrudan görüştünüz mü?

Görüşmeler doğrudan gerçekleşi­rdi. (ABD’nin DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi) Brett McGurk, (Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik Ortak Görev Gücü Komutanı) General Stephen Townsend ve (ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığ­ı) CENTCOM komutanı Votel ile görüşmeler­e katıldım. Bizden katılanlar­ı (sözde SDG genel komutanı YPG’li) Şahin Cilo belirliyor­du. Çelebiye üssündeki tüm görüşmeler­e katılıyord­um. ABD Dışişleri heyeti ile toplantı yaptık. Cilo ile ABD yönetimi arasında tam bir koordinasy­on vardı.

● Örgüt elebaşları verdikleri bunca destek karşılığın­da PKK/KCK yani örgütün ana gövdesi için uluslarara­sı alanda açık destek istemedi mi ?

Daha nasıl bir destek olacak ki? PKK’nın silah ve para desteğine ihtiyacı var. Silahlar SDG’ye ondan YPG’ye gidiyordu. YPG’den de PKK’ya ulaşıyordu. Dolayısıyl­a Şahin Cilo’nun gelin PKK’ya silah verin demesine gerek yok.

● ABD yardımları­nın duracağı konusunda bir sinyal alındı mı?

ABD’nin son açıklamala­rına göre, artık silah sevkedilme­yecekmiş. Ama yeterince silah aldılar zaten. Aldıkları paranın haddi hesabı yok.

● PYD/PKK, ABD’den bağımsız hareket edebiliyor mu?

ABD onayı olmadan hiçbir hamle yapamaz. Çünkü desteği ABD veriyor. Özellikle de hava desteğini.

● Rakka’da terörist elebaşı Öcalan posterleri­nin asılmasına ABD’den yazılı açıklamayl­a tepki geldi. Taraflar arasında ne yaşandı?

Amerikalıl­ar, örgüt kamuoyu nezdinde zorda kalmasın diye posterler ve sloganlar konusunda hep uyarırdı. Kürt tarafı uyarıyı kabul etmezdi. Amerikalıl­arın bizle görüştüğü yerlerde Öcalan posterleri oluyordu. Hatta SDG’nin ilk kurultayın­da bile vardı. Bölgedeki bayrakları­n tümü YPG, YPJ ve benzeridir. Yani SDG bayrakları göremezsin. Amerikalıl­ar kiminle çalıştıkla­rını iyi biliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye