Sabah

900 BİN İŞÇİYE KADRO MÜJDESİ

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN “Bu meseleyi kökten çözdük. Hayırlı olsun” diyerek taşeron işçilerin kadro düzenlemes­ini açıkladı:

- EGLW|r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: 6HoLO KA<A

KAMUDAKİ 450 bin taşeron çalışana kadro verilecek. Belediye ve il özel idarelerin­deki 400 bin işçimiz de çalıştıkla­rı yerlerdeki belediye iktisadi teşebbüsle­rinde kadrolu istihdam edilecek.

MEVSİMLİK İŞÇİLERE EK SÜRE

23 bin mevsimlik işçinin, halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri 9 ay 29 güne çıkarılabi­lecek. Kamuda 4C statüsünde olan kardeşleri­miz de 4B kadrosuna alınıyor.

Kamuda sağlık, eğitim, temizlik, yazılım gibi alanlarda çalışan 900 bin taşeron işçisine kadro müjdesi geldi. AK Parti Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, taşeron işçileri kadroya alarak uzun süredir tartışılan meselenin kökten çözüldüğün­ü söyledi. Erdoğan, “Kamudaki 450 bin ile belediyele­r, il özel idarelerde­ki 400 bin işçimiz, çalıştıkla­rı yerlerdeki belediye iktisadi teşekkülle­rinde istihdam edilecek. 23 bin mevsimlik işçilerin, en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılab­ilecek. Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşleri­miz de 4B kadrosuna alınıyor” dedi. Erdoğan, aradaki taşeronlar, komisyonla­rın tamamen ortadan kalktığını belirterek, “Hepsi böylece işçi kadrosuyla görev alacak” mesajını verdi.

NASIL GEÇİŞ YAPACAKLAR?

Yeni düzenlemey­le, kadroya geçişte yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Askerde olan, doğum yapan, hasta olup rapor alan işçi de bu haktan yararlanac­ak. Kıdem, izin hakları korunarak geçiş yapılacak. Kamuda 4C statüsünde çalışan işçiler 4B kadrosuna alınacak, mevsimlik işçilerin çalışma süresi uzatılacak. Emeklilik yaşı gelip de prim günü eksik olanlar da bu geçişten yararlanac­ak.

ÜÇ AYDA KADROYA GEÇİLECEK

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu da, bir hafta içinde Meclis’e gönderilec­ek düzenlemen­in ayrıntılar­ına ilişkin bilgi verdi. aHaber’de Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını cevaplayan Sarıeroğlu, yasal düzenlemen­in ardından üç ay içinde kadroya geçişlerin tamamlanac­ağını söyledi. Sarıeroğlu, “Merkezi bütçe ile düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlar­ındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimiz­e şartsız tam kadro veriyoruz” diye konuştu. Bir hafta içerisinde Meclis’e gelecek olan taşeron paketindek­i ayrıntılar şöyle:

25 BİN 4C’Lİ 4B’YE GEÇİYOR:

Tüm merkezi bütçe ile düzenlenen kamu kurum, kuruluşlar­ında çalışan 450 bin taşeron 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki kadrolu işçi statüsüne alınıyor. Özelleştir­meden gelen 4C statüsünde­ki 25 bine yakın işçi 4B (kamu işçisi) kadrosuna geçiriliyo­r. Merkezi bütçeyle düzenlenen kurumlar üniversite­ler, bakanlıkla­r, sosyal güvenlik kurumları, denetleyic­i ve düzenleyic­i kurumlarda­kiler 657’deki kadrolu işçi statüsüne alınıyor. Artık bir yıllık, iki yıllık sözleşmele­r imzalanmay­acak.

ŞARTLARA BAKILACAK:

Yasal düzenlemen­in ardından geçiş yapmak isteyenler­in başvurular­ı alınacak. Her biri ayrıntılı bir şekilde değerlendi­rilecek. Şartlara bakılacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fotoğraf: Ali EKEYILMAZ
Fotoğraf: Ali EKEYILMAZ
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye