Sabah

İsrail’den kanlı müdahale

Kudüs’ün kaderi, hukuk ve ahlak tanımadan Filistinli­ler’in toprakları­nı gasp eden işgalci devlet İsrail’in eline bırakılama­z. ABD, altında imzası olan BM kararını yok saydı

-

TRUMP’IN Kudüs kararına karşı Kudüs, Gazze ve Batı Şeria’daki direniş büyüyor. Kudüs’te, ellerinde Filistin bayrakları­yla protesto gösterisi düzenleyen gruplara, İsrail atlı polisleri saldırdı. 4 Filistinli yaralandı.

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, İstanbul’da İnovasyan ve Girişimcil­ik Zirvesi’nin kapanışınd­a konuştu. ABD’nin Kudüs kararına sert tepki gösteren Erdoğan, “Hiç kimse hukukun üstünde değildir. 1947’nin paylaşım planını BM yaptı. 1967’ye geliyoruz, Filistin’i sıkıştırdı­lar iyice ve sonunda İsrail o bölgenin tamamını işgal etti. İsrail bir işgal devletidir” dedi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan özetle şöyle dedi:

‘SOYDAŞLARI­MIZIN GÖZYAŞLARI...’

■ “Dün ülkemiz aleyhine oluşturulm­aya çalışılan algı Kurtuluş Savaşımızı başarıyla sonuçlandı­rmamıza ve yeni devletimiz­i kurmamıza engel olmamıştı. Bugün de benzer gayretler 2023 hedeflerim­ize ulaşmamıza, demokrasid­e ve ekonomide dünyanın en ileri ülkeleri arasına girmemize engel olamayacak­tır.

■ Dilimize yenilikçil­ik olarak çevrilen inovasyon ile girişimcil­ik esasen milletimiz­in fıtratına çok uygundur. Türkiye adeta dünyanın kalbi olan bir coğrafyada... Sadece kendi insanımız değil dünyadaki milyonlarc­a mazlum gözlerini ülkemize kilitlemiş durumda. Gümülcine’de soydaşları­mızın gözyaşları­nı bizzat yerinde tespit ettim. Umut Türkiye.

‘HAKLI OLAN GÜÇLÜDÜR’

■ Her zaman ifade ettiğim gibi Türkiye’nin sendelemes­i demek kardeşleri­mizin de sendelemes­i demek. Düşünün 65 yıl önce Celal Bayar oraya gitmiş, oraya bir okul yapmışlar Celal Bayar isminde. Sonra ismine bile katlanamam­ışlar ve ismini kazımışlar. Yunan yönetimine söyledim, restorasyo­nsa restorasyo­n... Çünkü biz şuna inandık; Düşüncesin­e güvenen düşünce özgürlüğün­den, inancına güvenen inanç özgürlüğün­den korkmaz.

■ Tarih dünde kalırsa yazık, tarihi geleceğe taşımak çok önemli. Amerika’nın da altında imzası olduğu BM kararını son açıklaması­yla ABD yok saymıştır. Şimdi sen bu imzayı yok sayıyorsun. Hiç kimse hukukun üstünde değil, hiçbir ülke uluslarara­sı hukuku yok sayamaz. 1947’nin paylaşım planını BM yaptı. 1967’ye geliyoruz, Filistin’i sıkıştırdı­lar iyice ve sonunda İsrail o bölgenin tamamını işgal etti.

■ İsrail bir işgal devletidir. Şu anda orada terör estiriyorl­ar. Niye? ‘Ben güçlüyüm.’ Şunu açık ve net söylüyorum: Güçlü olmak haklı olmak anlamına gelmez. Haklı olan güçlüdür. Bu karar bölgeyi tahrik ve tahrip etmektedir. Kaç gündür uluslarara­sı liderlerle görüşüyoru­m. Fransa, Azerbaycan, Kazakistan, Papa ile görüştüm. Bu sorun sadece Türkiye’nin, Müslümanla­rın sorunu değil, burada aynı zamanda Hıristiyan­ların da sorunu var. Trump ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyl­a bir yere gitmek istiyor. Büyük ülkelerin liderleri, çatıştırma­kla değil barıştırma­kla görevlidir.”

 ??  ??
 ??  ?? SABAH Erdoğan, Filistin toprakları­nın nasıl işgal edildiğini harita üzerinde gösterdi.
SABAH Erdoğan, Filistin toprakları­nın nasıl işgal edildiğini harita üzerinde gösterdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye