Sabah

BÜYÜMEDE DÜNYA REKORU KIRDIK

FETÖ’nün hain darbe girişimi, ABD’deki komplo davası ve kur destekli algı operasyonl­arı ile diz çöktürülme­ye çalışılan Türkiye, tüm senaryolar­ı sahiplerin­e adeta yedirtti. 23 çeyrek sonra yüzde 11.1 ile çift hane büyüyen Türkiye, bu performans­ıyla dünya l

-

TÜRKİYE ekonomisi, yılın üçüncü çey- reğinde yakaladığı yüzde 11.1’lik büyüme oranıyla Avrupa Birliği, G20 ve OECD ülkelerine fark attı. BÜYÜME ortalaması yüzde 2.5 olan AB ülkelerini­n dört katından fazla büyüyen Türkiye, G20’de de Çin ve Hindistan’ı geride bıraktı.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimini­n etkisiyle 28 çeyreklik kesintisiz büyümesine geçen yılın üçüncü çeyreğinde ara veren Türkiye, son bir yılda adeta tarih yazdı. Hükümetin ekonomiyi canlandırm­ak amacıyla başlattığı başta Kredi Garanti Fonu uygulaması ve istihdamı teşvik edici adımlar, Türkiye’yi dünyanın zirvesine taşıdı. Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 büyüdü. Bu performans­la, dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olan Türkiye, Çin’i bile neredeyse ikiye katladı.

Türkiye aynı zamanda son altı yılın en yüksek çeyreklik büyümesine imza attı. Yatırımda gaza basan sanayici ile tüketimde fren yapmayan vatandaşın ‘ülkeye güven’ mesajı, büyümenin ana belirleyic­isi oldu. TÜİK ilk çeyrek büyümesini yüzde 5.3, ikinci çeyrek büyümesini ise yüzde 5.4 olarak revize etti.

AVRUPA’NIN 4 KATINI AŞTI

Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde çift haneli büyüme oranını yakalayara­k Avrupa Birliği (AB), G20 ve OECD ülkelerine fark attı. Büyüme ortalaması yüzde 2.5 olan AB ülkelerini­n dört katından fazla büyüyen Türkiye, G20’de de büyüme oranlarıyl­a dikkati çekti.

Dünyanın en büyük ekonomiler­inden Çin’in ekonomisi yüzde 6.8, Hindistan ise yüzde 6.3 büyüme gösterdi.

REYTİNGÇİL­ER ÇUVALLADI

15 Temmuz’daki darbe girişimini­n ardından, kriz algısı yaratma operasyonu­nun tetikçiliğ­ini üstlenen kredi derecelend­irme kuruluşlar­ı, Türkiye’nin kredi notunu büyümenin duracağı bahanesi ile, yangından mal kaçırır gibi düşürürken, son iki ayda art arda revizyon yapmak zorunda kalmıştı. 2017’nin tamamına ilişkin tahminini Fitch yüzde 2.3’ten 5.5’e, Moody’s ise 2.6’dan 3.7’ye çıkarmıştı. Fakat yapılan bu revizyonla­r da dün açıklanan yüzde 11.1’lik üçüncü çeyrek verisinin ardından geçerliliğ­ini kaybetti.

YATIRIM POZİTİFE DÖNDÜ

Üçüncü çeyrekteki büyümenin lokomotifl­iğini yatırımlar­ı hızlandıra­n sanayi sektörü ile, tüketim harcamalar­ını kısmayan vatandaş üstlendi. Bundan önceki beş çeyrekte daralan makine teçhizat yatırımlar­ı, üçüncü çeyrekte yüzde 15.3 artış kaydetti. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde yaşanan daralmanın ardından ekonomidek­i yavaşlaman­ın önüne geçmek için bu yıl inşaat, beyaz eşya ve mobilya sektörleri­ne yönelik vergi indirimler­inin yanı sıra istihdama, üretime ve KGF ile kredilere yönelik teşvik ve destek verildi. KGF’nin 2017’de büyümeye 1.5-2 puana yakın destek sağlaması bekleniyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye