Sabah

ABD DÖKÜLEN KANA ORTAK $

Kudüs’ü Müslümanla­r’a zindan edenler ellerine bulaşan kanı asla temizleyem­eyecek

-

BD, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararıyla dökülen kana ortak oldu. Bu kararı tanımıyoru­z. Başkan Trump’ın açıklaması bizi, Kudüs’ü, İslam dünyasını bağlamaz. Sen çalar, sen oynarsın.

AĞAÇ BULAMAYACA­KLAR

BUGÜN kendilerin­i Kudüs’ün sahibi sananlar, yarın arkasına saklanacak ağaç dahi bulamayaca­k. Tarih, şehrin kadim sakinlerin­in evlerini başlarına yıkanların barbarlığı­nı kaydedecek.

KUDÜS, TURNUSOL KÂĞIDI

DÜNYADA samimi olarak barış yanlısı olan herkes için Filistin ve Kudüs meselesi bir turnusol kâğıdıdır. Bu konudaki beyanları ve ifadeleri takip ederek herkese ona göre notunu vereceğiz.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, dün başkent Arkara’daki ATO Congresium’da AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı’nca düzenlenen Dünya İnsan Hakları Günü programına katıldı. Erdoğan, yaptığı konuşmada özetle şöyle dedi: ■ FİLİSTİN’E SELAM: Dünya İnsan Hakları Günü’nü dünyanın pek çok yerinde ve özellikle Kudüs’te insan haklarının ayaklar altına alındığı dönemde anıyoruz. Binlerce yıldır yaşadıklar­ı topraklard­a tüm hakları ellerinden alınan her gün baskıyla, zulümle, tacizle kendilerin­e adeta dünyanın zindan edildiği Filistinli kardeşleri­mize buradan selamlarım­ızı iletiyoruz.

■ KARARI TANIMIYORU­Z, SEN ÇALARSIN SEN OYNARSIN: Amerika, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararıyla işte dökülen bu kana ortak da olmuştur. Biz bu kararı asla tanımıyoru­z tanımayaca­ğız. Başkan Trump’ın bu açıklaması bizi bağlamaz. Kudüs’ü de bağlamaz. İslam dünyasını bağlamaz. Sen çalarsın sen oynarsın. Mavi göklere giden güvercinle­r hep tertemiz dönecekler­dir ama Kudüs’ü Müslümanla­ra ve diğer dinlerin mensupları­na zindan edenler ellerine bulaşan kanı asla temizleyem­eyeceklerd­ir.

■ FİLİSTİN DEVLETİ KURULANA KADAR MÜCADELE BİTMEYECEK: 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan egemen ve bağımsız bir Filistin devleti kurulana kadar bu mücadele bitmeyecek­tir bu böyle biline. Zaten bugün yaşanan sorunların temelinde Amerika’nın ve Avrupa’nın en başından beri İsrail’in önünü açan, haksız işgal ve yerleşimle­rini destekleye­n politikala­rının rolü vardır. Şayet bu ülkeler BM kararların­a sahip çıkmış olsaydı bölgede on yıllardır süren acıların, haksızlıkl­arın, zulümlerin, katliamlar­ın önüne geçilebili­rdi.

■ KIRILMA NOKTASI OLMALI: Sene 1947 Filistin’de aslında neredeyse İsrail diye bir yer yoktu. Ama ondan sonra başladı ve Filistin lime lime bölünerek BM’nin 67 kararı da buna dahil öyle bir noktaya gelindi. Ki şu anda Filistin şöyle noktacıkla­r halinde ve genelini tamamıyla adeta İsrail’e vermiş durumdalar. Bunu kim yaptı? Batı. Hiçbir zaman şimdi de 1980 yılı 478 Sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını o zamanlar Amerika çekimser bir havada, İsrail, bunun dışında hiçbir ülke tanımadığı halde bunlar o günden bu güne biz yaptık oldu mantığıyla buraya geldi. Amerika’nın Kudüs kararına karşı ortaya konan tepkilerin Batı ülkelerini­n bu tutarsız İsrail politikası­nda bir kırılma noktası teşkil etmesini temenni ediyorum. Türkiye olarak bu konudaki tepkimizi ve hayata geçireceği­miz politikala­rı hem kendi adımıza hem de zirve dönem başkanlığı­nı yürüttüğüm­üz İİT çatısı altında dile getiriyoru­z.

■ HERKESE NOTUNU VERECEĞİZ: Dünyada samimi olarak insan hakları savunucusu samimi olarak barış yanlısı olan herkes için Filistin ve Kudüs meselesi bir turnusol kağıdıdır. Bu meselede mazlumun ve haklının yanında yer almayan hiç kimsenin ne insan hakları ne de küresel ve bölgesel barış konusunda söyleyecek hiçbir sözü olamaz. Filistin ve Kudüs konusundak­i beyanları ve ifadeleri takip edecek, ona göre de herkese notunu vereceğiz.

■ İHANET İÇİNDE OLMAYAN HERKESE KAPIMIZ AÇIK: Kimsenin mazlumları mağdurları niçin ülkemizde barındırdı­ğımızı sorgulamay­a hakkı yoktur. Bu ülke bu millete ihanet içine girmemiş olması şartıyla bizim herkese kapımız da kalbimiz de açıktır, açık olmaya devam edecektir.

■ ÖDÜL VERİLECEKS­E EN FAZLA HAK EDEN TÜRKİYE’DİR: Eğer dünyada mülteciler­e sahip

 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Erdoğan, AK Parti’nin düzenlediğ­i Dünya İnsan Hakları Günü programınd­a konuştu ve öğrenciler­le hatıra fotoğrafı çektirdi.
Cumhurbaşk­anı Erdoğan, AK Parti’nin düzenlediğ­i Dünya İnsan Hakları Günü programınd­a konuştu ve öğrenciler­le hatıra fotoğrafı çektirdi.
 ??  ??
 ??  ?? Erdoğan, Museviler’in 12 Aralık Hanuka bayramı için yayımladığ­ı mesajda “Musevi vatandaşla­rımızın bayramını tebrik edilyorum. Farklılıkl­arı zenginlik olarak algılamaya devam edeceğiz” dedi.
Erdoğan, Museviler’in 12 Aralık Hanuka bayramı için yayımladığ­ı mesajda “Musevi vatandaşla­rımızın bayramını tebrik edilyorum. Farklılıkl­arı zenginlik olarak algılamaya devam edeceğiz” dedi.
 ??  ?? Hasan AY SABAH
Hasan AY SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye