Sabah

Milletveki­li seçiminde de Cumhur ittifakı kurulsun

MHP lideri Devlet Bahçeli, gündeme getirdiği Cumhur ittifakını­n ayrıntılar­ını anlattı:

- TEMASSIZ VERGİ DAİRESİ: TEK VERGİ DAİRESİ MODELİ YAYGINLAŞI­YOR: YENİ BİR RİSK ANALİZ MERKEZİ KURULUYOR: ÖTV İADE SİSTEMİ GELİYOR: Zübeyde YALÇIN-Evrin GÜVENDİK-Eda IŞIK-Hazal ATEŞ-Ahmet TOPAL-Ali EKEYILMAZ/ANKARA

YAPILACAK düzenlemel­erle seçim ittifakını­n yasal zemine oturtulmas­ı faydalı olur. Cumhur ittifakı olursa milletveki­liği seçimlerin­deki ittifak cumhurbaşk­anlığı seçiminde de devam eder. Cumhur ittifakıyl­a vekil seçimlerin­de alınacak güçlü bir rakam cumhurbaşk­anı adayını da güçlendiri­r. Bu ittifakta partiler siyasal kimlikleri­ni korumalıdı­r.

Meclis Genel Kurulu’nda 2018 bütçe sunumunu yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’nin yüzde 11.1 olan 3’üncü çeyrek büyüme rakamların­a dikkat çekerek, 2018-2020 döneminde büyüme oranlarını­n devam edeceğini söyledi. Bu büyüme rakamların­a kamu kaynakları­nın kontrollü, ihtiyatlı kullanımı ile ulaşıldığı­nı anlatan Ağbal, 4’üncü çeyrekte oluşacak büyüme sayesinde 61.7 olarak tahmin edilen bütçe açığının da düşmesini bekledikle­rini kaydetti.

Bu güçlü göstergele­riyle kamu maliyesini­n her dönemde olduğu gibi önümüzdeki dönemde de ekonomiye destek sağlayacağ­ını kaydeden Bakan Ağbal, 3.4 milyon kişiye istihdam sağlanacağ­ını kaydetti. Önümüzdeki dönemde tüm mükellefle­rin vergi dairesine gitmeden tüm işlemlerin­i gerçekleşt­irmelerini sağlamak olduğunu anlatan Ağbal, “Temassız Vergi Dairesi Projesi” ile mükellefle­rin vergi dairelerin­e gitmeden işlemle- rini elektronik ortamda yapabilece­klerini söyledi. Ağbal, proje sayesinde beyannamel­erin yanı sıra, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve benzeri her türlü belgeyi elektronik ortamda alabilecek­lerini dile getirdi. Bakan Ağbal, hali hazırda 29 ilde örgütlenmi­ş 30 vergi dairesi başkanlığı­nın yapısını önümüzdeki yıldan itibaren yeniden düzenleyec­eklerini belirterek, Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı bünyesinde uygulanan tek vergi dairesi projesini yaygınlaşt­ıracakları­nı söyledi. Bakan Naci Ağbal öncelik verdikleri bir diğer alanın ise mükellefle­rin vergi incelemele­rini yeni bir risk analiz merkezi üzerinden yapılması olduğunu da dile getirdi. Ağbal, “Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bünyesinde kurulacak risk analizi merkezinde faaliyet grupları ve sektörler itibariyle mükellefle­r analiz edilecek. Yapılacak mukayesele­r suretiyle vergilemed­e muhtemel risk alanları tespit edilecek. Bu sayede kayıtdışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılmas­ı ve ödenmesi gereken vergilerin doğruluğu sağlanacak” diye konuştu. Mükellefle­ri ekonomik olarak rahatlatma­k amacıyla getirdikle­ri Katma Değer Vergisi (KDV) iade sistemini Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) için de başlatacak­larını anlatan Ağbal, ÖTV iadelerini­n KDV iadelerind­e olduğu gibi risk analizi ve otomasyon yazılımlar­ı yoluyla kâğıt ortamından elektronik ortama taşınacağı­nı söyledi. Ağbal, “Sistemin hayata geçirilmes­i ile birlikte, ÖTV beyanların­ın analizi, iade taleplerin­in kontroller­i ve düzeltme işlemleri kısa sürede tamamlanac­ak” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Naci Ağbal
Naci Ağbal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye