Sabah

Hakurk’a hava operasyonu­nda 17 terörist etkisiz hale getirildi

-

ABD Başkanı 7rump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesi aslında bölgede Arap Baharı’yla başlayan hareketlen­meyi durduran, hatta soğuk savaşın bitmesiyle İslam’ı düşmanlaşt­ıran ABD siyasetini­n bir devamı niteliğind­e.

Trump’ın içeride sıkışması bir bahane, gerçekçi değil. Çünkü bu siyaseti, 100 yıl hatta bin yıl önceden tanıyoruz. O günlerde de bugün de olaylar, bölgenin simgesel şehri Kudüs etrafında cereyan etti. Siyasal zemin de birbirinde­n çok farklı değildi.

Cumhurbaşk­anı ErDoğAn, Trump’ın Kudüs kararını ve bugünkü siyasi zemini değerlendi­rirken şöyle diyordu: “İslAm DünyAsınDA­kI Bölünmüşlü­k vE Iç sorunlAr DA ABD’nIn BöylE BIr kArAr AlmAsını kolAylAştı­rDı. IrAk’tA, SurIyE’DE yAşAnAnlAr ortADA. HAkEzA, LIByA, Mısır, YEmEn’DE DE CIDDI sıkıntılAr vAr. KuDüs konusunDA BöylE BIr ADım AtılmAsı, BIrIlErInI­n Bu Durumu FırsAt BIlDIğInI GöstErIyor.”

İki yıl önce 1 Kasım 2015’te “SElAHADDIn EyyuBI’DEn ErDoğAn’A” başlıklı yazımda İslam dünyasında ve Ortadoğu’da yaşanan çatışmalar­ı yaklaşık bin yıl önceye benzetmiş, doktorasın­ı Oxford Üniversite­si’nde yapan ABDul RAHmAn AzzAm’ın Selahaddin Eyyubi kitabından alıntılar yapmıştım. İşte onlardan birkaçı: “Yöresel çekişmeler, entrikalar, ihanetler, ittifaklar ve hesaplı hıyanetler (...) kAçınılmAz çEvrEsEl koşullArın sonuCuyDu.”... “HAçlılArın GElIşInIn ArIFEsInDE (...) SurIyE BIr sAvAş BölGEsIyDI.”... “Bu yıllAr MüslümAnlA­r IçIn çAlkAntılı, HAçlılAr IçIn IsE umutlAnDır­ıCıyDı.”... “İnsanlık dışı katliamlar­ının haberi yayıldıkça, göç edenler ve yerinden edilenler...” “Haçlılara karşı, ‘MüslümAnlA­rın DuyArsızlı­ğı, HArEkEtsIz kAlmAsı vE korkusu’ndan söz ediliyordu.”

Gördüğünüz gibi durum bin yıl önceye göre çok farklı değil. Olayların merkezinde­ki şehirler de aynı. Bağdat, Şam, Halep, Musul, Kahire, Kudüs, SInCAr, MEnBIç, RAkkA ve Suruç... SElAHADDIn EyyüBI, bu merkezlerd­eki kaosu bitirdikte­n ve birliği sağladıkta­n sonra Kudüs’e yönelmiş. Şimdi aynı şeyi (sanki tarih tekerrür ediyor) Batı yapıyor, kimi ülkeyi teslim alarak, kimi kaosa sürükleyer­ek.

O gün de bugün de kilit ülkelerden biri Mısır’dı. Eyyubi üzerine araştırma yapan uzmanlara göre; “Mısır DüşmEDEn KuDüs AlınAmAzDı.” Batı’nın bugün Mısır’daki darbe karşısında neden sustuğu daha iyi anlaşılıyo­r. Son yıllarda Batı’nın sanki birbiriyle ilişkili değilmiş gibi yürüttüğü siyaset aslında birbirinin devamı. Mısır’ın darbeyle kontrol altına alınması, Libya ve Suriye’nin iç savaşla çökertilme­si, Arap ülkelerini­n S. Arabistan ve BAE yoluyla hizaya sokulması, İran-Suudi gerginliği­nin yükseltilm­esi, hatta Türkiye’nin kuşatılmas­ı... Kudüs’ün başkent ilan edilmesi için bundan daha iyi bir ortam olamaz.

Bütün bu olanlarda, elbette bizim de içinde bulunduğum­uz birbiriyle didişen ve olup bitenlere duyarsız kalan Müslüman dünyanın günahı çok büyük... Türkiye o dünyanın üzerine çöken kara bulutları dağıtmak ve küresel emperyalis­t siyasete itiraz etmek için yıllardır çığlık atıp duruyor. Bu yüzden Batı’nın hışmına uğruyor, bu yüzden Cumhurbaşk­anı ErDoğAn, Batı medyasının manşetleri­nden inmiyor.

Son noktayı şu hatırlatma­yı yaparak koyalım. 7 Haziran 2015 seçimlerin­den sonra İtalyan La Repubblica gazetesini­n manşetinde CumHurBAşk­Anı ErDoğAn’ı kastederek şöyle diyordu: “SElAHAttIn EyyuBI DurDurulDu.”

Bu gerçeği ve Eyyubi’nin şu mesajını Müslüman dünya fark ettiğinde çok şey değişecek: “MInBErlErD­E vE mEDrEsElEr­DE vE çArşı pAzArDA mEsAJ HEr zAmAn AynıyDı. KuDüs, KuDüs, KuDüs... StrAtEJIk olArAk önEmlI olmAmış olABIlIr AmA Bu mEsElE DEğIlDI. Çünkü KuDüs HEr şEyDI.”

 ??  ?? MahPut Ö9ÜR
MahPut Ö9ÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye