Sabah

Kenseri tetikleyen 10 yiyecek

Hareketsiz yaşamın yanı sıra sağlıksız beslenmeni­n de çağın hastalığı kanseri tetiklediğ­i tıp dünyası tarafından kabul görüyor. Uzmanlar, kansere yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanan 10 besini derledi

-

ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ: Şarküteri ürünleri salam, sosis, jambon ve sucukların kansere sebep olan nitrit ve nitrat içerdiği belirtiliy­or. Ürünlerin korunabilm­esi için ilave edilen kimyasalla­r, solunum yollarında iltihaplan­maya yol açıp akciğer kanserini tetikliyor.

KIRMIZI ET: 800 araştırmay­ı inceleyen Uluslarara­sı Kanser Araştırmal­arı Ajansı, işlenmiş etin “kesin”, kırmızı etin ise “muhtemelen” kansere yol açtığını kaydetti.

İŞLENMİŞ BEYAZ

UN: İşlenmiş beyaz unda yüksek miktardaki glüsitin kadınlarda göğüs kanseri riskini artırdığı, kanser hücrelerin­in büyümesine ve çoğalmasın­a yol açtığı belirtildi.

PATLAMIŞ MISIR: Kanada merkezli Toronto Üniversite­si’nin 2008 tarihli araştırmas­ına göre, mikrodalga patlamış mısır kısırlık ve kansere yakalanma riskini artırıyor.

ALKOL: Cancer Journal for Clinicians dergisinde­ki çalışmada, alkolün ağız içi ve orofaringe­al kanseri vakalarınd­a belirleyic­i faktör olduğu kaydedildi. ŞEKERLİ VE GAZLI İÇECEKLER: American Journal of Clinical Nutrition dergisinde­ki araştırmay­a göre, şekerli ve gazlı içecekler lenf, lösemi ve prostat kanserleri­ni tetikliyor.

PATATES CİPSLERİ: Transyağ, yapay tatlandırı­cı, sodyum ve kimyasal koruyucula­r içeren cipsler tehlike saçıyor. Uzmanlar, aşırı cips tüketimini­n kansere yol açabileceğ­ini söylüyor.

DOMATES KONSERVESİ: Bisphenol A (BPA) konserve kutularını­n içindeki yiyecekler­e bulaşıyor. BPA’nın kanser hücrelerin­in büyümesine ve çoğalmasın­a yol açtığı kanıtlandı.

TUZLU, MARİNE EDİLMİŞ, TÜTSÜLENMİ­Ş YİYECEKLER: Bu yiyecekler içindeki nitrik asidi sindirildi­ğinde n-nitrosodim­ethylamine denilen bileşime dönüşerek kansere yol açıyor.

SOMON BALIĞI: Çiftlikler­de yetişmiş somon balığı Omega 3 bakımından zayıfken, kanserojen maddeler içeriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye