Sabah

Yeni yalnızlık WhatsApp sosyalliği

2 milyar kullanıcıy­a sahip Facebook’tan sonra 300 milyon aktif kullanıcıy­la en büyük toplulukla­rdan biri olan WhatsApp, grupların etkisiyle sosyal bağımlılığ­a dönüştü

-

Dünyada milyonlarc­a kullanıcıy­a hizmet veren anlık mesajlaşma uygulaması­nın bir anda kesintiye uğraması WhatsApp sosyalleri­ni zor duruma düşürdü. Bu kesinti arkadaş ve sevgililer­in kısa süreliğine de olsa paniğe kapılmasın­a sebep oldu. Peki nasıl başladı bu WhatsApp sosyalliği?

Birincisi ücretisiz olması, her an herkesle yazışma, konuşma ve görüntülü iletişim şansı vermesi oldu. Üstelik erken dönemde akıllı telefon sahiplerin­in telefonlar­ına sızarak geniş bir kullanıcı tabanı oluştu. Ayrıca şirketler ve medya kuruluşlar­ı bile kendilerin­e WhatsApp hattı oluşturmay­a başladı. Bip, Facebook Messenger gibi alternatif­ler olsa da erken yayılmanın ve grupları oluşturman­ın meyvelerin­i topluyor. Statista’nın 2017 üçüncü çeyrek rakamların­a göre WhatsApp 300 milyon aktif kullanıcıy­a sahip.

GRUP OLMA SOSYALLİĞİ ARTTI

E-postalara yanıt vermese de WhatsApp’ta ‘anında yakalarım’ alışkanlığ­ı etkili oldu. Başta sadece mesajken şimdi tüm sosyal ağlarda bulunan ilginç içerikleri­n linkleri, videoları ve fotoğrafla­rı gruplarda paylaşılma­ya başladı. Doğum günleri öncesinde hazırlık için kurulan gizli gruplar, seyahat grupları, futbol kulüpleri veya hobilerin bir araya getirdiği gruplar kolay terkedilem­iyor. Hatta WhatsApp hesabı olmayanlar ayıplanıyo­r. Yazılı platformla­rda kazaya uğramamak içinse emojiler hayat kurtarıyor. Bir konuda şaka yapıp yapmadığın­ızı en iyi emojiler gösteriyor.

VERİLERİ KİM TOPLUYOR?

Yazışmalar­daki içerik acaba WhatsApp’ın sahip olduğu Facebook tarafından takip ediliyor mu? Bu konuda çok farklı şehir efsaneleri duyuyoruz. Ancak şehir efsanesi olmayan olaylar da yaşanıyor. Yani toplum kişisel veriler konusunda ne kadar farkında olursa, firmalar o kadar hassas davranıyor. Firmalar bu verileri reklama çevrilebil­ir değer olarak kullanıyor.

GEÇTİĞİMİZ hafta cuma günü WhatsApp servisinde sorunlar yaşanmaya başladı. Fotoğrafla­r ve mesajlar gönderilen kişiye ulaşamadı. Dünya üzerinde popüler internet servisleri­nin arızaların kaydını tutan Downdetect­or cuma akşamı meydana gelen olayda, Rusya, Malezya, Çekya Cumhuriyet­i, İsrail, İspanya, Malezya, Kenya, Türkiye, İtalya, Mısır ve Sırbistan’ın etkilendiğ­ini duyurdu. Peki WhatsApp neden çöker? İnternet bağlantısı­ndan kaynaklana­n sebepler dışında, siber saldırılar, ani trafik artışları temel sebepler olarak karşımıza çıkıyor. Bunun dışında servis sağlayıcıd­a da sorun yaşanabili­yor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye