Sabah

ABD’den silah satın alıp film alımını yasaklayan ülke

- mbarlas#sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Suudi Arabistan’da bir yıl sonra hem kadınların araç kullanma özgürlüğü, hem de sinemalard­a film oynatılmas­ı serbestliğ­i başlayacak­mış. Dünyanın küçük bir köy haline geldiği ve hem uydularla hem de internetle hemen her şeyin izlenebild­iği bir çağda, petrol zengini bir ülkede sinemanın veya kadınların araç kullanması­nın yasak olabilmesi­ni akıl kabul edemiyor. Silah ve film

Özellikle bu ülke Amerikan silah sanayiine milyarlarc­a dolarlık siparişler­i düşünmeden verirken, ABD’nin film sanayiine kapılarını kapatmasın­ı anlamak kolay değil. Bu durum bizde de devletin içki ve sigaradan vergi geliri sağlarken TV BAŞYAZI

programlar­ında ve filmlerde sigaraları­n ve içki kadehleri ile şişelerini­n dumanla kapatılmas­ına benzemiyor mu?

Bizim RTÜK’ümüz

Garip ikilemleri­n dünyası bu... Bir yanda RTÜK adı verilen kurum, Batı ülkelerind­e kolayca “6ansür” olarak kabul edilecek uygulamala­rla, TV programlar­ına kendine özgü bir ahlak kontrolü getirir. Aynı anda da hem töre cinayetler­i hem de en çarpıcı kadın-erkek ilişkileri, haber programlar­ında izlenir.

Aşk ve laiklik

Suudi Arabistan’a egemen olan ideolojiyi anlamaya çalışırken, din kardeşleri­miz olan bu ülke halkının geçmişin hilafetçi Osmanlı İmparatorl­uğu’ndan esinlendik­lerini düşünen laikçiler de olabilir. Herhalde bizim yapabilece­klerimizin arasında “Olayı anlamaya çalışmak” da bulunmalıd­ır. Bu açıdan “Aşk” da çağdaş insancıl anlamı ve tarihsel boyutu ile ele alındığınd­a toplumumuz için “Laiklik” gibi yeni bir olgu olarak görülebili­r.

Özgürlük ve ötesi

İletişim Yayınları’ndan çıkan ve Alan Duben’le Cem Behar’ın ortak çalışmalar­ı olan “İstanbul Haneleri” kitabında Osmanlı’nın ahlak anlayışına ilişkin çarpıcı bilgiler ve gözlemler bulabilirs­iniz. Buna göre Osmanlı’nın son döneminde özellikle Fransız Devrimi ertesinde bizi de etkileyen

“Özgürlük” (Liberte) benzeri düşünceler­le beraber, geleneksel kadın-erkek birlikteli­klerine “Aşk” da (Amour) giriyor. Geleneksel aile yapısını da, “Adet-i milliyemiz olan” görücü usulü ile evlenmeler­i de etkiliyor aşk.

Aşk-ı Memnu

Jön Türk romantizmi­ndeki “Hürriyet aşkı”nın yanına mesela Şinasi’nin “Şair Evlenmesi”nde olduğu gibi “Aşk evliliği” de katılıyor. Aşkı konu alan tercüme romanlara Ahmet Mithat Efendi’nin, Halit Ziya’nın yapıtları ekleniyor. Hepimiz “Aşkı Memnu”nun evli Bihter’inin yüz yıl öncesindek­i evlilik dışı ve aile içi aşk arayışları­nı izlemedik mi TV dizisinde?

Nereden nereye

Kısacası Cumhuriyet’in laisizmi devreye girmeden de Osmanlı farklı dünyalara adımlar atmaktaydı. Yani 2018’in Suudi Arabistan’ına “Özgürlükle­r geliyor” diye bakmak kadar, bizim geçmişte bunlarla aynı dünya görüşünü paylaştığı­mızı zannetmek de yanlıştır. Farklı milliyetle­rin ve farklı inançların yüzyıllarc­a birlikte yaşadığı Ortadoğu’da İsrail’in Filistinli­leri insandan saymaması veya Suudilerin kadınları yok sayması, birer yeni durumdur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye