Sabah

3. Havalimanı’na radarlı koruma

DHMİ, 3’üncü Havalimanı’nı sensörlü kameralar ve radarların yer alacağı son teknolojiy­le koruyacak. Projenin pilot uygulaması Antalya’da yapılacak

- EdLt|r: %HWO $L$K(17 betul.alakent#sabah.com.tr Tasarım: Uğur KIRIMLI

Açılışına bir yıldan az bir süre kalan 3’üncü Havalimanı’nın inşaat çalışmalar­ı tüm hızıyla devam ederken bir taraftan da güvenlik sistemleri için düğmeye basıldı. Geçen yıl 28 Haziran’da Atatürk Havalimanı’na yönelik gerçekleşe­n terör saldırısın­ın ardından havalimanı güvenlik teknolojil­erini artıran Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), 3’üncü Havalimanı’nın çevre güvenliğin­i radar tabanlı yapacak. Gece görüşü olan sensörlü kameralar ve radarların yer alacağı yeni sistemde, yeraltına döşenen fiber optiklerle görüntüler kumanda merkezine anında aktarılaca­k. Tam teknolojiy­le donatılan yeni sistem, terör ya da tehlikeli durumlara karşı güvenlik birimlerin­i uyaracak.

PİLOT UYGULAMA ANTALYA’DA

Projenin pilot uygulaması, Türkiye’nin en çok yabancı ziyaretçi girişi olan Antalya Havalimanı’nda yapılacak. DHMİ, Antalya Havalimanı’na döşeyeceği radar tabanlı güvenlik sistemi için 16 milyon TL harcayacak. DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, Antalya Havalimanı’na yapılacak radar tabanlı güvenlik sisteminin yatırımı için önümüzdeki günlerde sözleşme imzalayaca­klarını söyledi.

Ocak, “Antalya Havalimanı’nın tüm çevre güvenliğin­i artık radarla yapacağız. Havalimanı çevresine 4 tane radar ve gece görüşü de olan sensörlü kameralar yerleştire­ceğiz. Yeraltında­n fiber optiklerle kumanda merkezine bu görüntüler anında eş zamanlı aktarılaca­k. Çok komplike ve iyi bir sistem. Kuş uçsa haberimiz olacak” dedi.

BÜYÜKLERDE DE OLACAK

Radar tabanlı çevre güvenlik sistemleri­nin pilot bölge olarak başta Ankara Esenboğa Havalimanı’na yapılacağı­nı anlatan Funda Ocak, kamulaştır­ma sınırların­ın netleşmeme­si nedeniyle sistemin Antalya’ya kaydırıldı­ğını söyledi. “Esenboğa Havalimanı’nda üçüncü pist bittikten sonra oraya da aynı sistemi kurmayı planlıyoru­z” diyen Ocak, büyük havalimanl­arında çevre güvenliğin­inin radarlar ve sensörlü kameralarl­a yapılacağı­nın bilgisini verdi.

 ??  ??
 ??  ?? Funda Ocak
Funda Ocak
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye