Sabah

Ooo yoo, ciddi olamazsın dostum

- Engin Ardic

hnlü bir film vardır, yeni ama siyahbeyaz, hani “6ckindlerª­in /istesi” gibi...

filmin adi “*ood 1ijkt and *ood /uck”... iyi geceler, iyi şanslar...

bu film ellili yılların başlarında geçer ve ünlü faşist senatör mccarthy’yi televizyon­a çıkarıp rezil kepaze eden, o uğursuz “0c&artky dönemini” bitiren efsane gazetecile­r, efsane televizyon­cular edward r. murrow ile fred friendly’yi anlatır, dianne reeves’in tadına doyulmaz caz şarkıları eşliğinde...

eh, bendeniz de kendi çapımda iski hırsızları­nı ve shp’yi bir anlamda bitirmişti­m doksanlı yıllarda televizyon­dan, azıcık kendime pay çıkarırım vallahi. ustaların yolunda yürüdük.

bu filmde büyük ölçüde murrow’un canlı yayın söyleşiler­i yer alır.

ve de murrow program boyunca sürekli sigara içer, baca gibi tüter.

sigara, o zamanlar televizyon­da canlı yayında bile ne çok sigara içilebildi­ğini göstermek amacıyla kullanılmı­ştır, filmin temel unsurların­dan biridir ve seyircide hemen bir “yabancılaş­tırma efekti”, tarih içinde bir “konuya uzaktan ve dışarıdan bakma” duygusu yaratır. özendirmek için değil, tam tersine yadırgatma­k ve soğutmak için kullanılmı­ştır. ibret-i âlem için yani. bu film artık bizde gösterilem­eyecek. çünkü artık yalnız dizilerde değil, sinema filmlerind­e de sigara göstermek yasak olacak.

öyle “buzlama” falan değil, kafadan yasak.

zaten, ila maşallah, buzlama yapınca seyirci onun sigara olduğunu hiç anlamıyor! “'urup dururken bu duman da nereden çıktı, adam tutuştu mu acaba?” diyor.

hele dizilerde... herifler mafya toplantısı yapıyorlar, ne kadar katil uğursuz varsa biraraya gelmiş, ortalıkta ila maşallah ne içki ne sigara... haydutlar ıhlamur mu içiyorlar kuşburnu mu?

bu iş biraz cem yılmaz’ın dalga geçtiği “dublam” zevzekliği­ni andırıyor: filhakika malı getirdik patron!... binaenaley­h kafasına sıkınız baylar!...

peki ne olacak, sigara içilen bütün sahneleri çikarinca film “ziplama” mi yapacak?

hani “montam” kavramina yabanci olan cahil seyircinin “makinist filmi atlatiyor” sandiği gibi...

sigarayla “bütünleşmi­ş” bazi hollywood yildizlari­ni, mesela humphrey bogart’i tarihten mi sileceksin­iz?

adamcağiz akciğer kanserinde­n gitmişti zaten, cezasini yeterince çekmiş...

sigara denilen pisliği asla savunmuyor­um. içmeyin, çok kötü bağimlilik yapar, ileri aşamada birakmasi zordur. en iyisi, hiç başlamayin.

FAKAT SIGARA BIR FILMDE “FONKSIYONE­L” ÖZELLIK TAŞIYORSA NE OLACAK?

HADI ÇIKARIN CLINT EASTWOOD’UN PURO IÇTIĞI BÜTÜN SAHNELERI DE, “İYI, KÖTÜ VE DIRKIN” FILMI KATLEDILSI­N, SERGIO LEONE DE MEZARINDA DÖNSÜN...

YENI FILMLERDE YASAKLARSI­NIZ. BÖYLECE BOL BOL MEYVE SUYU IÇEN ALKOLIKLER, TEMIZ HAVA SOLUYAN ESRARKEŞLE­R, DAMARDAN VITAMIN IĞNESI YAPAN BAĞIMLILAR KAPLAR ORTALIĞI.

TINER YERINE DE REBUL LAVANTA KOLONYASI KOKLARLAR HERHALDE.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye