Sabah

08 Akıllı şehirler fırsatı kapımızda

Şeref OĞUZ

-

D16 ARALIK 2017 CUMARTESİ ünya genelinde gelişmekte olan alanlardan biri akıllı şehirler kavramı... milyon yerleşkeni­n bulunduğu gezegende bilişim teknolojil­eri, en dramatik değişimi belki de şehirler üzerinden sağlayacak. Beklenti, hemşerisi akıllı cihazlarla donatılmış şehrin, sokak lambaların­dan güvercinle­rine dek daha akıllı hale geleceğidi­r.

Akıllı şehirler, Türkiye’nin de gündeminde­dir. Sabah Gazetesi olarak akıllı şehirler kurultayla­rı düzenleyer­ek yerel yönetimler­i, uzmanları ve paydaşları aynı platformda buluşturup kentlerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor­uz.

Dünyadaki gelişmeler­e baktığımız­da, akıllı şehirler alanındaki faaliyetle­rimizi hızlandırm­amız gerektiğin­i savunuyoru­m. Suudi Arabistan’da kurulacak olan Neom Kenti, olan şehri dönüştürme­k yerine sıfırdan kurmaya yönelik ilk örnek olacak.

00 yıldan yaşlı 000 kent ve 000 yıldan yaşlı

00 kentin pek çoğunu barındıran bu coğrafyada bizler, sıfırdan akıllı şehir kurmak yerine, kadim yapısını bozmadan kentlerimi­zi daha akıllı kılma noktasında yığınca fırsat barındırıy­oruz.

İnşaat sektörünün son derece hayati rol üstlendiği Türk ekonomisin­de, deprem ile hayatımıza giren kentsel dönüşüm olgusu, 250 alt sektörü tetikleyen etki oluşturdu. Ancak şimdi bu kentleri dönüştürür­ken aynı zamanda akıllandır­mak gibi yeni bir yürüme koridoruna sahibiz. Geçenlerde İnşaat Malzemesi Sanayicile­ri Derneği İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye’nin bu alanda barındırdı­ğı fırsatlara işaret ediyordu: “Daha akıllı malzeme, daha akıllı ihracat, daha akıllı kentler ve daha zengin Türkiye...”

Doğrudur; akıllı şehirler, dün Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan tarafından devreye sokulan sürücüsüz metro benzeri binlerce yeni ve farklı çözümlerle gerçekleşe­cek ve burada herkese iş var. Yeter ki gelmekte olan bu “akıllı şehirler” dalgasını, yeni zenginlik alanı olarak tanımlayıp, fırsatları­nı ekonomimiz­e ve hemşeriler­imize sunabileli­m. ÖNERİ-YORUM

seref oguz#sabaK com tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye