Sabah

Gıdada ‘yerli enzim’ atağı

- METIN.CAN#SABAH.COM.TR

ENZIM ITHALATıNA KARşı YERLI üRETIM HAMLESI GELDI. BU HEDEFLE KURULAN İSTANBUL PROTEIN ARAşTıRMA VE İNOVASYON MERKEZI, KıSA SüREDE TICARILEşE­CEK 2 üRüN GELIşTIRDI

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurulan Üsküdar Üniversite­si İstanbul Protein Araştırma ve

İnovasyon Merkezi (PROMER), her yıl artan enzim ithalatına karşı yerli üretim için kuruldu. Merkez şimdiden ticarileşt­irilecek 2 ürün geliştirdi. Ulusal ve uluslarara­sı patent başvurusu için süreç başladı. Ürünlerden biri gıda endüstrisi­nde birden fazla kullanım alanına sahip. Diğerinin ise gıda takviyeler­inde önemli bir kullanım alanı bulunuyor. Patent başvurusun­dan sonra iki şirketle ticarileşt­irme süreci başlayacak.

Konuyla ilgili SABAH’a açıklamala­r yapan İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Özgül Özkan Yavuz, “2009 yılından bu yana her alanda yenilikçil­iği destekliyo­ruz ve bütün çalışmalar­ımıza yansıtıyor­uz” dedi.

YENİLİKÇİ PROJELER

“İstanbul’un yenilikçi, yaratıcı, çözüm odaklı, yüksek katma değer üreten bilim şehri olması için çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz” diyen Yavuz şu bilgileri verdi: “Üsküdar Üniversite­si’nin yürüttüğü İstanbul Protein Araştırma ve İnovasyon Merkezi projesini de gıda endüstrisi­nde yerli üretimin gerçekleşt­irilmesi için desteklemi­ş bulunuyoru­z. Toplam bütçesi yaklaşık 893 bin lira olan bu merkezin kurulumuna Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programımı­z kapsamında yüzde 84.5 oranında katkı sunuyoruz. Ar-Ge ve yenilik çalışmalar­ını teşvik ediyoruz. Küresel rekabet ortamında başarının Ar-Ge ve yenilikçil­iği teşvik ile mümkün olacağına inanıyoruz. Ayrıca kuracağımı­z kuluçka merkezi ile öğrenci, akademisye­n, sektör çalışanlar­ı ve girişimcil­erin buluşabile­ceği ortak bir platformun oluşturulm­asını sağlayacağ­ız. Buna ilave olarak endüstriye­l enzim ve protein moleküller konusunda sanayi ve akademisye­nlerin yenilikler­i takip ederek bir araya getirilmes­i de gerçekleşe­cek.”

ENZİMLER, gıda sektöründe, özellikle de süt ve süt ürünleri üreten firmalar tarafından yoğun olarak kullanılıy­or. Enzimler ürünlerin görünüş, tat, aroma, besleyicil­ik değerleri ve işlenme kolaylığın­da etkili oluyor. Özellikle gıda ve sağlık alanında önemli metabolit ve enzimlerin yerli imkanlarla üretilmesi stratejik önem taşıyor. Türkiye’nin bu alanda attığı adımlar ile ciddi maliyet avantajı da hedefleniy­or. 16 ARALIK 2017 CUMARTESİ

 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye