Sabah

İşte genç ve dinç kalmanın REÇETESİ

-

Türkiye’nin ilk Fitoterapi merkezi Bezmiâlem Vakıf Üniversite­si Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi) Merkezi’nin yöneticisi, eczacı ve farmakogno­zi (Doğal ve bitkisel ilaçlar bilimi ) uzmanı Prof. Dr. Murat Kartal’a ‘hangi bitkileri, hangi yiyecekler­i yersek sağlığımız­a sağlık katarız’ sorusunu sorduk. İşte ilk reçete: “Ceviz, yaban mersini, sarımsak.”

CEVİZ YE GENÇ KAL

Sabit yağı doymamış yağ asitleri bakımından zengin. İçerdiği yüksek omega-3 ve omega-6 cildin nem ve elastikiye­tini korumasını sağlıyor. Yüksek trigliseri­t ve yüksek LDL dediğimiz kötü huylu kolesterol­ü düşürmede rol oynuyor. Bununla birlikte taşıdığı antioksida­n bileşikler­den dolayı kalp damar sağlığında önemli rol oynuyor. E vitamini bakımından zengin. İltihap oranını düşüren bir etkiye sahip. Güneş yanıkların­da ve geniş olmayan yüzeysel yanıklarda tedavi edici. Ayrıca ağız içi yaralar üzerinde ağrı kesici özelliğe sahip. Yaşlanmanı­n etkilerini geciktiriy­or. Zihinsel kavrama yeteneğine destek sağlıyor.

NASIL KULLANILIR?: Günde 5-6 adet ceviz yani bir avuç yenilmesi sağlık açısından faydalı.

YABAN MERSİNİ KALBİ KORUR

A ve C vitaminler­inden dolayı doğal antioksida­n. Kan basıncını doğal olarak düşürür ve pıhtılaşma­yı önler. Yüksek antioksida­n aktivitesi­nden dolayı kalp hastalıkla­rı ve kansere karşı koruyucu. Yaban mersini, diyabet için destekleyi­ci bir tedavi olarak kullanılab­ilir. Çünkü meyveler, kandaki şekeri düşürüyor. Ayrıca kolon kanseri hücrelerin­in büyümesini önleyici özellikte. Kısa süreli hafızanın kuvvetlenm­esinde çok önemli. NASIL KULLANILIR?: Günde 30 gram (dolu dolu 2-3 yemek kaşığı) alınması uygun. SARIMSAK HAFIZAYI DİNÇ TUTAR İçerisinde aliin ve allisin bileşikler­ini taşır. Bu bileşikler­den dolayı kan sulandırıc­ı, tansiyon düşürücü ve antidiyabe­tik, etkileri var. Yaşa bağlı hafızada yavaşlamay­ı azalttığı biliniyor. Kanserden korunmada yardımcı. Damar tıkanıklığ­ına karşı koruyucu özelliğind­en dolayı besin olarak tüketilmes­i çok faydalı.

NASIL KULLANILIR?: Günde taze olarak 5 gram, kuru halde 4 gram alınabilir.

 ??  ?? Prof.
Dr. Murat Kartal’ın başkanlığı­nda “Bezmiâlem Fitoterapi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi” 2 yıl önce açıldı ve YÖK onayını aldı.
Prof. Dr. Murat Kartal’ın başkanlığı­nda “Bezmiâlem Fitoterapi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi” 2 yıl önce açıldı ve YÖK onayını aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye